Actualitate

Finanțare de aproape 250 de milioane de euro pentru România şi alte patru state UE care ajută refugiaţii ucraineni

Publicat: 18 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Finanțare de aproape 250 de milioane de euro pentru România şi alte patru state UE care ajută refugiaţii ucraineni
Decizia urmează evenimentului mondial de strângere de fonduri din 9 aprilie, intitulat „Susţinem Ucraina”

Astăzi, 18 mai, Comisia Europeană a anunțat că țările membre UE, care au primit cei mai mulți refugiați din Ucraina – România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia – vor beneficia de o finanțare europeană de 248 de milioane de euro.

Aceste cinci state vor primi asistență de urgență din fondurile rezervate pentru afaceri interne. Statele membre ale Uniunii Europene pot utiliza fondurile pentru a oferi asistență imediată, cum ar fi alimente, transport și cazare temporară, persoanelor care fug din calea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, precum şi pentru a-şi spori capacitatea de a gestiona frontierele externe ale UE, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Comisia va elibera fondurile pe baza rezultatelor obținute

Organizaţiile societăţii civile şi autorităţile locale şi regionale joacă, de asemenea, un rol esenţial în furnizarea de asistenţă şi, prin urmare, statele membre vor trebui să se asigure că şi acestea au acces la această finanţare de urgenţă.

Pentru a se asigura că plăţile se efectuează rapid, fără o sarcină administrativă considerabilă, Comisia va elibera fondurile mai degrabă pe baza rezultatelor obţinute, decât pe baza costurilor reale.

Comisia așteaptă acordul autorității bugetare

Decizia urmează evenimentului mondial de strângere de fonduri din 9 aprilie, intitulat „Susţinem Ucraina”, în cadrul căruia Comisia s-a angajat să sprijine, cu până la 400 milioane de euro, refugiaţii care ajung din Ucraina în cele mai afectate state membre.

Pentru sprijini în continuare nevoile iniţiale de primire pe măsură ce acestea evoluează, Comisia va pune la dispoziţie restul de 152 milioane de euro după ce va obţine acordul autorităţii bugetare.

Țara noastră a primit laude din partea Germaniei

Potrivit datelor furnizate de înaltul comisar pentru refugiaţi din ONU, de la începutul conflictului au fugit din Ucraina aproape şase milioane de oameni. Națiunile care au ajutat cel mai mult refugiaţii ucraineni sunt Polonia, cu 3,2 milioane, şi România, cu 889.000 de persoane.

Totuși, este greu de realizat ce provocare imensă înseamnă garantarea unor locuri de refugiu, asigurarea cu medicamente şi alte bunuri necesare. Cu atât mai greu pentru un stat ca România, care face parte din cele mai sărace țări din UE. Aproape fiecare a 20-a persoană este un refugiat de război din Ucraina, susține presa germană.

Adauga un comentariu