Cancan ultimă oră

Fiul lui Mihai Șora, despre reacția nervoasă de la înmormântarea tatălui său: „Păi cum se poate așa ceva?” Tom lansează acuzații de calomnie

Publicat: 03 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fiul lui Mihai Șora despre reacția nervoasă de la înmormântarea tatălui său Păi cum se poate așa ceva Tom lansează acuzații de calomnie
Fiul lui Mihai Șora, despre reacția nervoasă de la înmormântarea tatălui său

Fiul filosofului Mihai Șora, Tom Șora, a explicat într-un interviu la Gândul reacția lui nervoasă din biserică, în ziua înmormântării tatălui său și a lansat acuzații la adresa Luizei Palanciuc, femeia cu care Mihai Șora s-a căsătorit în urmă cu aproape 10 ani.

„M-a anunțat sora mea, prin telefon (că a murit Mihai Șora), și ea a aflat de la o cunoștință, care a citit pe Facebook și care i-a dat telefon. Sora mea mi-a dat telefon și așa am aflat. Era seara târziu și eu seara, adesea, mă duc să mai beau o bere și mă întorc foarte târziu. Nu am telefonul mobil la mine și s-ar fi putut foarte bine să fi aflat a doua zi, și atunci n-aș mai fi putut veni la înmormântare, pentru că nu poți să vii din Germania cu un taxi în București”, a spus Tom Șora.

Tom Șora: „Atunci mi-au sărit capacele, pe bună dreptate”

Tom Șora povestește că în biserică, nici măcar preotul din biserică nu a amintit că pe lângă soția îndoliată, mai erau și trei copii, iar un copil era acolo și nepoți.

„Au fost două slujbe. Înmormântarea a fost marți și a fost o slujbă seara, la ora opt sau nouă, foarte târziu, foarte frumoasă slujba. Eu am călătorit în ziua acelei slujbe și am ajuns direct la biserică, practic (…) a doua zi, când a fost slujba principală, înaintea înmormântării, la ora prânzului, eu eram în cumpănă dacă să spun ceva sau nu.

Preotul principal, în cuvintele lui, în care îi prezenta pe cei care sunt îndoliați, a spus familia, adică văduva și atât. Dar mai erau trei copii, iar un copil era acolo, nu a fost pomenit nici de preot. Nu a fost pomenit că au fost copii, dar noi eram acolo, în biserică, și nepoți. În momentul acela, mi-am dat seama că mă enervez și, atunci, am hotărât clar ca după ultimul vorbitor oficial – au fost doi domni care au vorbit foarte frumos despre tatăl meu, apoi a vorbit preotul principal și, în principiu, trebuia să decurgă serviciul religios mai departe, în mod normal sau cum este uzual, atunci, am spus că eu mai am de spus ceva. Deci această luare de cuvânt a fost realmente spontană”, a mai povestit Tom Șora.

De asemenea, Tom Șora a mărturisit că a încercat să fie calm, dar nu a reușit, deoarece nu se afla nici măcar pe lista prsoanelor care erau în doliu.

„Păi cum se poate așa ceva? Chiar pot să spun, cu tot calmul, că atunci mi-au sărit capacele, pe bună dreptate. Deci nici măcar n-am fost pus pe lista celor care sunt în doliu. Mi se pare cam mult, totuși, și eram în biserică. Atât am vrut să spun, paranteză închisă”

Acuzații de calomnie

Tom Șora o acuză pe Luiza Palanciuc de calomnie, deoarece aceasta a afirmat despre fratele lui că ar fi fost informator al Securității și că și-ar fi denunțat tatăl, pe Mihai Șora.

„Când a murit fratele meu, în octombrie 2022, doamna Palanciuc a reiterat – cum se spune asta, e un cuvânt care îmi scapă, când învinuiești pe cineva pe nedrept – o calomnie pe care o făcuse deja de două ori public prin Facebook, în ziua morții fratelui meu. Doamna Palanciuc a afirmat de mai multe ori în zilele respective, pe Facebook, că fratele meu ar fi fost informator al Securității și că și-ar fi denunțat tatăl, și că a fost ceva groaznic”, a spus Tom Șora.

Tom Șora: „Este o minciună, pentru că am văzut probele”

În momentul în care au fost lansate acuzațiile, fiul lui Mihai Șora ar fi cerut dovezi cu privire la declarațiile despre fratele său, însă spune că nu a primit nimic și că totul a fost o minciună.

„Așa i-am spus: Prezintă-mi proba. Nu mi-a prezentat, bineînțeles, și vreau să spun că eu știu clar că este o minciună, pentru că am văzut probele, am studiat. Deci este o minciună sfruntată și doresc să spun foarte pe scurt despre ce e vorba, ca să fie clar, pentru că mi se pare abominabil să fie murdărită onoarea postumă a fratelui meu, dar și a mea, pentru că nici eu n-am fost și dosarul meu are patru file în care scrie: cutare a locuit acolo, a cerut să plece în Germania și cam ăsta e dosarul meu. Dar nu-i vorba de mine acum, ci de fratele meu. Fratele meu, în 1959, avea 14 ani, era în clasa a 8-a, deci nici măcar la liceu. Un golan de 14 ani, era golan și avea prieteni de-ăștia golani. Da, golan de 14 ani, și unul avea un pistol cu capse. Am avut și eu Colt cu capse și în `59 a fost o problemă la Miliție, la Securitate, cu pistolul ăsta cu capse. Există două hârtii la dosar, în dosarul tatălui meu pe care le-a văzut, una explică situația cu capsele, cu nu știu ce și a doua hârtie este într-adevăr semnată de fratele meu, în 1959, că declară solemn că nu va spune nimănui că a fost interogat de Securitate și că dacă spune cumva, va fi pedepsit, ceva de genul ăsta. Asta e tot”, mai spune fiul lui Mihai Șora.

Adauga un comentariu