Boli si tratamente

Flebita: simptome si factori de risc

Publicat: 19 dec. 2020
picior cu flebita
Flebita este formarea unui cheag de sânge, numit tromb (de unde și denumirea de tromboză), care apare într-o venă și care o obstrucționează mai mult sau mai puțin complet.

Flebita este formarea unui cheag de sânge, numit tromb (de unde și denumirea de tromboză), care apare într-o venă și care o obstrucționează mai mult sau mai puțin complet. O flebită se poate forma în orice venă a corpului, dar în 90% din cazuri se află la nivelul membrelor inferioare. În funcție de localizare și de gradul de obstrucție a venei afectate, flebita poate fi benignă sau poate corespunde unei urgențe medicale, de unde importanța solicitării unui sfat medical fără întârziere. De fapt, în timpul flebitei, trombul poate migra uneori către circulația pulmonară și poate provoca embolie pulmonară, care poate fi fatală. Iata care sunt simptomele si factorii de risc ai flebitei!

Tromboza venoasă superficială

Tromboza venoasă superficială (uneori numită flebită superficială sau periflebită) este formarea unui cheag de sânge sau tromb în una dintre venele rețelei superficiale. Se manifestă ca inflamație și durere în zona afectată, care devine ușor portocalie după faza acută. Chiar dacă complicațiile asociate sunt mai puțin grave decât în ​​cazurile de tromboză venoasă profundă, aceasta necesită tratament. Analgezicele, antiinflamatoarele nesteroidiene și anticoagulantele constituie tratament medicamentos. Purtarea ciorapilor de compresie este uneori recomandată.

Tromboză venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă (sau flebita profundă) este cauzată de un cheag de sânge situat într-o venă profundă. Flebita profundă este o urgență medicală, deoarece dacă cheagul se separă de peretele venei, poate provoca embolie pulmonară. Simptomele sunt o durere sacaitoare la gambă sau coapsă și umflături mai extinse decât cele formate în cazul trombozei venoase superficiale. Roșeața pielii poate însoți simptomele, precum și senzația de căldură. Se poate observa o temperatură mică de 38°C.

Simptome

În funcție de localizarea obstrucției, flebita poate genera simptome ușor diferite. Uneori, flebita nu se manifestă prin niciun semn clinic. Aceasta se numește flebită asimptomatică. Uneori este prezentă o ușoară febră. Dacă flebita afectează o parte mai mare, durerea poate fi localizată la nivelul coapsei sau la pliul inghinal. Orice semn respirator (tuse, dificultăți de respirație, dureri toracice) la o persoană cu flebită ar trebui să sugereze embolie pulmonară și să necesite sfaturi medicale urgent..

Vârsta și flebita

Vârsta este principalul factor de risc. De la vârsta de 60 de ani, riscul de flebită crește exponențial și chiar mai mult după 75 de ani. Acest lucru nu înseamnă faptul că afectează și tinerii. Adesea, un singur factor de risc nu este responsabil pentru flebită, ci mai degrabă conjugarea mai multor factori. Astfel, dacă a existat deja tromboză în familie, suntem mai expuși riscului de a avea aceasta afectiune (factor genetic). Femeile predispuse la picioare grele sau insuficiență venoasă au, de asemenea, un teren favorabil pentru flebită.

Insuficiență venoasă

O flebită apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă, numit tromb. Există mulți factori care cresc riscul de a provoca flebită. Putem menționa, printre acestia, insuficiența venoasă cu existența varicelor, de exemplu, imobilizarea prelungită a membrelor (repaus la pat, ipsos), cancer, tulburări de coagulare, anumite patologii, cum ar fi un atac de cord sau insuficiență respiratorie cronică, sarcină sau intervenție chirurgicală recentă.

Avion, așezat

Boala tromboembolică afectează toți pasagerii unui avion. În special cei ale zborurilor pe distanțe lungi, care promovează dezvoltarea unui cheag de sânge în venele membrelor inferioare, care pot provoca flebită urmată de embolie pulmonară dacă acest cheag migrează în circulația pulmonară. Tromboza venoasă profundă se dezvoltă atunci când există leziuni ale peretelui vasului favorizate de așezarea prelungită, ducând la o compresie prelungită a coapselor și staza venoasă.

Alte cauze

Sunt posibile și alte câteva cauze: genetică, anomalii ale sângelui, boli inflamatorii (boala Crohn, de exemplu), cancer (riscul de tromboză venoasă se înmulțește cu 7, chiar 8), hormoni (administrarea pilulei, sarcină, tratament hormonal), tutun, obezitate și toate perioadele care determină o încetinire a circulației (staza sângelui) legată de imobilizarea ortopedică, repaus la pat sau chiar în timpul unei călătorii cu avionul pe distanțe lungi. Sarcina și cancerul sunt stări deosebit de riscante pentru flebită, deoarece mulți dintre acești factori sunt prezenți.

Adauga un comentariu