Actualitate

Florin Cîțu a anunţat când nu vor mai fi restricții: „Trebuie să le respectăm în aceste două luni, martie și aprilie. Doar vaccinarea va duce la ridicarea lor” – VIDEO

Publicat: 31 mart. 2021
Prim ministrul Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu a reacționat, miercuri, după ce bugetul Capitalei propus de Nicușor Dan a fost respins

Premierul Florin Cîțu a declarat că restricțiile din România vor mai dura și în luna aprilie. Cîțu spune că singura soluție pentru ridicarea acestora este vaccinarea.

„Creștere la buget mai mare de 10% și un deficit bugetar mai mic de ca anul trecu. Măsurile funcționează trebuie să respectăm măsurile în aceste două luni, martie și aprilie. Știți bine că sunt un liberal convins și dreptul de a protesta este un drept pe care îl au toți cetățenii. Un singur lucru le cer, să respectăm legea, putem avea opinii diferite, dar să respectăm legea.

Întrebat dacă se va prelungi programul magazinelor, Cîțu a declarat că acum nu, e nevoie să vedem o reducere a cifrelor. Singurul mod în care vorbim de realizare este o campanie de vaccinare de succes. Doar așa oprim pandemia, prin vaccinare”, a declarat Cîțu.

Premierul a explicat de ce s-au introdus noile restricții în pandemie

După ce Guvernul a fost acuzat inclusiv de unii din susținătorii săi că a introdus restricții fără să le explice în amănunt și de aici s-a ajuns ca oamenii să nu înțeleagă necesitatea adoptării noilor măsuri, premierul Florin Cîțu a ieșit miercuri la Palatul Victoria să explice, în premieră în mandatul său, care a fost rațiunea pentru noile măsuri.

„Am avut o întâlnire onestă cu specialiştii, cu medici epidemiologici, oameni care lucrează la ATI, să văd ce se întâmpla, care e diferenţa faţă de celelalte valuri. De ce am ajuns aşa repede la 1.400 cazuri la ATI? Am aflat câteva lucruri diferite faţă de ce s-a întâmplat anul trecut în România. În primul rând, asta e cel mai îngrijorător, persoaele care ajuns la ATI ajung într-o situaţie mult mai dificilă decât anul trecut. Faptul că ne putem testa acasă şi stăm acasă când vedem că suntem testaţi pozitiv multe persoane nu-şi iau medicaţia, nu suna medicul de familie şi atunci ajung într-o situaţie mult mai gravă la ATI. Asta e o mare diferentea fata de ce aveam de anul trecut.

Trebuie să ascultăm foarte mult ce ne spun medicii pentru ca presiunea pe sistemul medical este foarte foarte mare. Nu are sens să intrăm în discuţii de ce avem doar 1.400 de paturi, vor fi 1.600, e un sistem de sănătate construit aşa în 30 de zile şi pe care nu putem să-l schimbăm într-un an. Nu poţi peste noapte să schimbi lucrurile. De aceea era nevoie de aceste măsuri şi am cerut de la specialişti ce putem să facem o perioadă să încetinim răspândirea virusului ca să ne putem vaccina. Singura soluţie de ieşire din pandemie este vaccinarea. Nicio altă măsură nu ne ajută.

Au fost multe discuţii. E adevărat, specialiştii au venit cu măsuri mult mai dure. Am venit cu o variantă, am luat această decizie pentru că trebuie să luăm în calcul faptul că romanii sunt de un an de zile în această situaţie dificilă şi înţeleg că toţi avem această reticentă fata de noi măsuri.

Sunt măsuri care ne ajuta pe termen scurt, luăm această, luna viitoare, să accelerăm vaccinarea şi pe urma veţi vedea că lucrurile se vor schimba. Am vrut să ştiţi lucrurile acestea. Nu a fost o decizie uşoară. Ceea ce aveam noi până acum nu mai oprea răspândirea coronavirusului, era clar că trebuia să venim cu măsuri suplimentare. Sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană astăzi”, a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîțu îi calmează pe protestatari și pe oamenii de afaceri

Premierul României, Florin Cîțu, susține că intenția Guvernului pe care îl conduce nu e de a opri economia, ci de a avea soluții în parte pentru fiecare localitate astfel încât pandemia să ia sfârșit.

„Nu vrem să închidem economia. Am vrut să avem soluții pentru a se folosi pentru fiecare localitate în parte. Este un mod de a calcula lucrurile. Am vrut să fie soluții în parte pentru că fiecare localitate are particularitățile ei”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

Explicațiile premierului vin după trei zile de proteste consecutive în marile orașe din țară, inclusiv în București.
Adauga un comentariu