Actualitate

Florin Cîțu, chemat din nou, la audieri în Parlament

Publicat: 14 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Florin Cîțu chemat din nou la audieri în Parlament
Florin Cîțu este chemat la raport în Parlament

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, este chemat, din nou, la audieri, în şedinţa comună a Comisiei pentru buget cu Comisia economică, industrii și servicii.

Ședința va avea loc în data de 15 iunie 2020, la ora 14:00.

Raportul de țară al agenției american de rating Standard&Poors, respectiv menținerea ratingului suveran al României la nivelul BBB-, precum și aspecte referitoare la perspectiva negativă generată de scăderea veniturilor bugetare ca urmare a contracției economice din ultimele luni sunt principalele teme de discuție.

Ce se prelungește până la 25 octombrie

Ce se prelungește până la 25 octombrie. Florin Cîțu a făcut anunțul. Guvernul a făcut marele anunț pe care-l aștepta toată lumea. Starea de alertă ar putea fi prelungită pe 16 iunie 2020, dar până atunci ministrul Florin Cîțu, le-a dat vestea românilor. Executările și popririle vor fi suspendate până la 25 octombrie. Astfel toți cei care au avut executări silite sau popriri pe venituri, se mai pot bucura de banii integral fară să mai fie luați 33% sau 50% din salariu.

Inițial, executarea silită a datoriilor la buget a fost adoptată doar pentru perioada stării de urgență. Termenul vizat includea și o perioadă de 30 de zile după terminarea acesteia. Neachitarea nu va duce la aplicarea de dobânzi și penalități. Așadar, popririle și executările silite pentru companii, persoane fizice vor fi valabile până în 25 octombrie a anului curent.

„Măsurile economice le vom lua în ședința de Guvern. Am să prelungesc câteva dintre măsurile pe care le aveam până la 25 iunie.

În ceea ce privește popririle, executările silite pentru companii, persoane fizice vom merge cu ele până în 25 octombrie și, în același timp, și cu impozitul specific pentru a ajută și industria HoReCa.

Acestea sunt lucruri pe care le vom prelungi până la 25 octombrie”, a precizat Florin Cițu, ministrul Finanțelor Publice, într-o declarație de presă.

Florin Cîțu: Termenul privind popririle, executările silite pentru companii, persoane fizice se prelungește

Mai mult decât atât, Cițu a spus că își dorește să dezvolte un Program de relansare economică. Ministrul Finanțelor Publice declară că programul este în prag de a fi definitivat. Prezentarea acestuia va avea loc în perioada imediat următoare, însă aplicabilitatea va fi tocmai după ce expiră măsurile încă prezente în statul român, având în vedere contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus.

„Dați-mi voie să nu întru în măsuri concrete, pentru că este un program pe care îl voi prezența premierului României. Eu am văzut o versiune. Este aproape gata. Totuși trebuie să aduc aminte că măsurile pe care le-am luat expiră pe 30 iunie. Nu am putea implementa un program care să meargă peste celălalt. Avem măsuri care încă acționează până pe 30 iunie.

Florin Cîțu susține că există în acest moment o perioadă de întârziere în economie. De la momentul în care se ia o măsură și până se vede efectul în economie va dura. De aceea implementarea programului economic se va face luând în calcul și elementele menționate mai sus.

Vom prezența programul în această perioada, dar aplicabilitatea o să fie după ce expiră aceste măsuri. În același timp trebuie să fim atenți să vedem cum a reacționat economia în această perioada la aceste măsuri.

Avem câteva indicii, dar totuși știți foarte bine că existe o perioada de întârziere în economie de la momentul în care iei o măsură și până îi vezi efectul în economie și de aceea implementarea programului economic se va face luând în calcul și aceste elemente. Trebuie să știm dacă sunt foarte multe părți în economie care au reacționat pozitiv unele măsuri pot să continue”, a spus ministrul.

Adauga un comentariu