Actualitate

Florin Cîțu, despre redeschiderea școlilor: „Dacă lucrurile rămân așa cum sunt, este clar că școlile vor fi redeschise în 8 februarie“

Publicat: 20 ian. 2021
Florin Cîţu cu mască de protecție
Premierul României Florin Cîţu își dorește redeschiderea școlilor

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre redeschiderea școlilor. Florin Cîțu a susținut că dacă lucrurile rămân așa cum sunt în privința evoluției cazurilor de COVID-19, este clar că școlile vor fi redeschise în 8 februarie. Premierul a mai spus că o decizie finală va fi luată în 2 februarie.

„Decizia se va lua pe 2 februarie. Şi noi ne uităm, zilnic primesc de la domnul Arafat statisticile şi analize şi în detaliu şi ne uităm exact să vedem cum evoluează pandemia. Este un alt lucru important pentru că noi toţi ne axăm acum pe campania de vaccinare, ceea ce e important să comunicăm, dar trebuie să nu uităm că, încă, în România există o pandemie şi la nivel global“., a declarat Florin Cîțu.

Florin Cîțu: „Trebuie să păstrăm măsurile de restricţie“

Premierul a menționat că redeschiderea școlilor se va face doar în anumite condiții, respectându-se toate măsurile de restricții.

„Trebuie să păstrăm măsurile de restricţie, trebuie să purtăm mască, distanţarea socială şi toate celelalte măsuri care au dat rezultate până astăzi. Monitorizăm clar, zilnic, situaţia. Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie cu acele condiţii pe care le-a anunţat domnul preşedinte când a enunţat că vom deschide şcolile pe 8 februarie”, a precizat Florin Cîţu.

„Este important să deschidem şcolile pe 8 februarie“

Premierul a punctat că este importantă redeschiderea şcolilor, dar acest lucru depinde şi de gradul de conformare la măsurile dispuse de autorităţi.

„Vreau să deschidem şcolile pe 8 februarie. Este important să deschidem şcolile pe 8 februarie. Aş vrea să deschid toată economia, nu numai şcolile, dar depindem, bineînţeles, de cum evoluează pandemia. Şi ca să deschidem şcolile, să deschidem economia, trebuie să ne vaccinăm şi trebuie să păstrăm aceste măsuri de restricţie, este simplu. Mască, dezinfectant şi să ne vaccinăm. Dacă facem aceste lucruri, veţi vedea că vom deschide economia cât mai curând“, a mai spus Florin Cîţu. Care a adăugat că treptat, restricţiile impuse în privinţa activităţilor economice vor fi relaxate, dar a adăugat că totul este condiţionat de cum evoluează pandemia şi campania de vaccinare.

Klaus Iohannis: „Toate școlile se redeschid de la 8 februarie“

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 14 ianuarie că majoritatea școlilor din România vor fi deschise din 8 februarie, adică din semestrul al doilea, iar decizia va fi luată în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

În localitățile care se încadrează în „scenariul verde”, toate școlile se redeschid fizic, în localitățile care se încadrează în „scenariul galben” vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele terminale, precum și copiii de grădiniță. Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Ce înseamnă că o localitate se află într-unul dintre  scenariile verde, galben sau roșu

Scenariul verde înseamnă că în acea localitate rata de infectare este între 0 și 1,5 la mia de locuitori.

Scenariul galben are în vedere o rată de infectare între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori.

Scenariul roșu presupune o rată de infectare de peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Adauga un comentariu