National

Florin Cîțu nu se lasă. Astăzi a făcut un nou împrumut colosal

Publicat: 24 sept. 2020
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, arată uc mâna în sus
Ministrul de Finanțe Florin Cîțu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 346,6 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 88 de luni, la un randament mediu de 3,40% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au subscris 575,5 milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna septembrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,54 de miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,6 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 540 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma, cu 1,1 miliarde de lei mai mare faţă de cea programată în august, va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Florin Cîţu se laudă că liderii europeni sunt încântați de măsurile pe care le-a luat: „Le consideră foarte bune“

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, se laudă că liderii europeni sunt încântați de măsurile pe care le-a luat. Ministerul Finanțelor scrie pe pagina de Facebook că liderii europeni consideră foarte bune măsurile pe care Guvernul României le-a adoptat în această perioadă Florin Cîțu, atât pentru sănătatea populaţiei, cât şi pentru protejarea economiei.

„UE şi-a demonstrat solidaritatea în aceasta criză mondiala şi se prefigurează un plan de relansare economică nemaiîntâlnit de la cel de-al doilea război mondial şi până astăzi. Avem sprijinul partenerilor noştri europeni şi acest lucru reprezintă o şansă unică pentru România după 30 de ani în care s-au întârziat reformele. După reuniunea preşedinţiei grupului PPE „Solidari pentru redresarea Europei” la care am participat astăzi, pot să vă spun că liderii europeni consideră foarte bune măsurile pe care Guvernul României le-a adoptat în această perioadă, atât pentru sănătatea populaţiei, cât şi pentru protejarea economiei“, informează Ministerul Finanțelor pe pagina de Facebook.

Florin Cîţu se laudă că liderii europeni sunt încântați de măsurile pe care le-a luat

Ministrul de Finanțe precizează că România va beneficia real de fondurile destinate relansării, iar pentru asta este necesar să avem administraţii locale capabile să gestioneze corect şi eficient aceste sume uriaşe şi o majoritate parlamentară pro-europeană.

„Aceste discuţii mi-au întărit convingerea că România va beneficia real de fondurile destinate relansării, iar la sfârşitul următorului ciclu financiar vom avea o economie mult mai complexă şi competitivă, aşa cum merită românii. Din această perspectivă, devine mai important ca niciodată să avem administraţii locale capabile să gestioneze corect şi eficient aceste sume uriaşe şi o majoritate parlamentară pro-europeană”, se precizează pe pagina de Facebook a Minsiterului Finanațelor.

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, comisarul european pentru Buget şi Administraţie, Johannes Hahn, comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, dar şi alţi participanţi la dezbatere au felicitat Guvernul Orban pentru modul în care a gestionat criza sanitară şi dimensiunea economică a acesteia, precum şi pentru rezultatul negocierilor în urma cărora României îi vor fi alocate peste 80 de miliarde de euro fonduri destinate reducerii efectelor pandemiei.

Adauga un comentariu