Actualitate

România a ajuns la un deficit comercial uriaș de 10 miliarde de euro, dar ministrul Finanțelor se laudă cu realizări „mărețe“

Publicat: 09 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România a ajuns la un deficit comercial uriaș de 10 miliarde de euro dar ministrul Finanțelor se laudă cu realizări mărețe
Premierul Florin Cîțu

România a ajuns la un deficit comercial uriaș de 10 miliarde de euro, probabil cel mai mare din ultimii 10 ani, care își păstrează trendul crescător.

În aceste condiții, ministrul de Finanţe, Florin Cîțu, se laudă cu noile date economice despre care spune că sunt o veste bună pentru România. În mod voit, Florin Cîțu omite să spună că investiţiile au fost mari în timpul pandemiei, iar acestea au scăzut, de fapt, în trimestrul doi faţă de primul trimestru. Iar deficitul comercial este unul uriaş.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică cu privire la investițiile care au fost făcute în al doilea trimestru al acestui an și pe tot semestrul 1 al 2020 și date foarte importante cu privire deficitul comercial, cât de mult se bazează România pe importuri, pe produse și materii prime din exterior și cât reușește să mai exporte.

România a ajuns la un deficit comercial uriaș de 10 miliarde de euro, dar ministrul Finanțelor se laudă cu realizări „mărețe“

Ministrul Finanțelor nu menționează nici faptul că suntem în continuare dependenți de materiile prime și produsele din străinătate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică din această dimineață cu privire la investițiile făcute în economie. Florin Câțu se referă la primul semestru comparativ cu semestrul anului anterior, 2019 și remarcă o creștere motiv pentru care acesta ar fi o dovadă a politicii bune aplicate de PNL și cabinetul din care face parte.

Florin Cîțu omite cu bună știință să spună că se referă an la an ca și comparație, nu și trimestru la trimestru, ca să se vad clar și efectele pandemiei asupra acestor investiții, care de fapt au scăzut de la 5%, la început de an, la 0.4% în trimestrul 2 al acestui an. Prin urmare creșterea din primul trimestru poate să fie și o creștere din inerție în ceea ce privește mișcarea în economie, datorită finalului de an 2019.

Cum minte Florin Cățu: „Investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică“

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, trăiește în lumea lui și ignoră toate semnalele venite din mediul financiar-bancar. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu scrie că investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică de 0.4 puncte procentuale.

„Vești bune din economie, în contextul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani. În trimestrul II economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgență. Totuși, investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică de 0.4 puncte procentuale. Nu cred că sunt multe țâri care pot arata o astfel de performanță“, scrie Florin Cîțu pe pagina lui de Facebook.

„Salariul mediu nominal net a crescut în luna iulie!“

Ministrul Finanțelor susține că salariul mediu nominal net a crescut în luna iulie, iar injecția de lichidități în economie a funcționat foarte bine.

„A doua veste bună, în iulie câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1% față de iulie 2019. Această CREȘTERE a venitului NET de care beneficiază milioane de români este foarte importantă, mai ales în contextul crizei economice globale. Pentru a menține ritmul și a asigura revenirea rapida a economiei este nevoie că politica fiscala și monetară să lucreze împreună“, precizează Florin Cîțu.

 

Adauga un comentariu