Actualitate

Florin Cîțu recunoaște că va încălca legea! Cu cât vor crește pensiile

Publicat: 30 iun. 2020
ALT=
Florin Cîțu recunoaște că va încălca legea! Cu cât vor crește pensiile

Florin Cîțu recunoaște că va încălca legea! Ministrul Finanțelor susține a găsit bani pentru majorarea pensiilor de la 1 septembrie. Însă nu cu 40%, așa cum prevede legea, ci numai cu 10% spune ministrul Cîțu care adaugă că numai așa pot rămâne bani pentru creșterea alocațiilor, dar și pentru investiții.

„Ştiu că este nevoie să creştem pensiile, dar vreau să facem asta în contextul în care am spus că vrem să alocăm mai mulţi bani pentru investiţii. N-are sens să vorbim despre creşterea pensiilor fără să vorbim de o economie care creşte, care produce, care are de unde să plătească pensii, salarii şi alocaţii. Noi am reuşit să ne finanţăm şi să avem încrederea investitorilor străini tocmai că am fost precauţi şi că am reuşit să administrăm responsabil finanţele ţării”, a declarat ministrul de Finanțe.

Florin Cîțu recunoaște că va încălca legea: Majorare cu cel mult 10%

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, spune că va propune o creștere cu doar 10%, asta în ciuda faptului că există o lege care spune că majorarea ar trebui să fie de 40%.

„Propunerea mea este de 10% (creşterea pentru pensii – n. r.), ca să avem bani şi pentru alocaţii şi pentru investiţii. Dacă nu facem aşa şi mergem pe direcţie populistă, nu vom avea bani nici de investiţii, nici de de altceva. Suma care mergea la buget din impozitarea pensiilor speciale era de 1 miliard de lei. Cheltuielile în plus pentru pensii, în ultimele patru luni de zile, sunt de 10 miliarde de lei. O creştere cu 10% a pensiilor anul acesta înseamnă un punct procentual la cheltuielile de anul viitor. Deci, asta înseamnă să găsim un punct procentual anul viitor la cheltuieli“, precizează ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Ce se întâmplă cu alocațiile: Nici vorbă de dublare!

În ceea ce privește alocațiile, ministrul de Finanțe a spus că ar putea exista o majorare, dar nici vorbă de o dublare.

„La alocaţii, lucrurile sunt mai complicate. Va fi şi acolo o creştere, dar trebuie să înţelegem că aceste sume nu au fost incluse în bugetul anului acesta. Sunt de acord că trebuie să creştem şi acolo alocaţiile, dar, repet, facem acest lucru într-un moment de criză economică global“, a menţionat Florin Cîţu.

La începutul lunii mai, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat că „intenţia noastră este să găsim toate soluţiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor şi criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite, mai exact pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivităţii“.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că alocațiile pentru copii vor crește cu doar 10 procente. Așadar, alocațiile se vor majora cu 15 lei. Următoarele majorări se vor face în etape, a promis șeful Guvernului.

„Comisia de Prognoză trebuie să realizeze prognoza pentru evoluția economiei în perioada următoare, pe baza datelor următoare și în funcție de asta vom lua o decizie. Există această variantă de a crește, dar de a crește progresiv, de a nu crește dintr-o dată. Pentru că realitatea este că resursele financiare sunt limitate”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Comentarii
  • Catule vei incalca legea pensiilor,care prevede cresterea punctului cu 40%,dar si legea Bugetului,unde voi cu manuta si prin asumare,ati trecut cresterea.Ati facut acest lucru inseland populatia,dar mai ales pensionarii,spunand ca ati trecut sumele si veti respecta bugetul.Numai ca voi le-ati trecut pentru a va vota parlamentarii,nu pentru a respecta legile.Sunteti niste betivani nemernici.

Adauga un comentariu