Actualitate

Florin Iordache și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ

Publicat: 20 oct. 2020
Florin Iordache
Deputatul PSD Florin Iordache

Deputatul PSD Florin Iordache și-a depus, marți, 20 octombrie, candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Florin Iordache nu a mai fost inclus de social democrați pe lista pentru alegerile parlamentare. Funcția de președinte al Consiliului Legislativ care nu are limită de mandat şi nu există nicio procedură prin care să poată fi revocată.

„Florin Iordache și-a depus candidatura (pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ – n.r.), după ce nu a mai prins un mandat de parlamentar”, au declarat surse parlamentare.

Ședința de plen în care se va vota cine va prelua funcțua de președinte al Consiliului Legislativ este programată la ora 16:00, după ce depunerea candidaturilor a fost prelungită până marți, la ora 12:00.

Președinte al Consiliului Legislativ, funcție „pe viață“

Președinții Consiliului Legislativ nu au o limită de mandat şi nu există nicio procedură prin care să poată fi revocaţi.

Dragoş Iliescu, fostul conducător al instituţiei, în vârstă de 77 de ani, s-a aflat în conducerea Consiliului Legislativ un sfert de secol. Mai întâi, în 1995, Dragoş Iliescu a fost numit de Parlament şeful unei secţii a Consiliului. Opt ani mai târziu, în 2003, a devenit preşedintele instituţiei. Acesta a plecat în vara lui 2020.

Care este rolul Consiliului Legislativ

Consiliul Legislativ şi-a început activitatea la 1 aprilie 1996, ca organ consultativ de specialitate al Parlamentului, înfiinţat în temeiul art. 79 al Constituţiei din 1991 şi având ca principale atribuţii avizarea proiectelor de acte normative şi ţinerea evidenţei oficiale a legislaţiei României.

Consiliul Legislativ avizează toate proiectele de lege depuse în Parlament înainte să intre în dezbaterea celor două Camere. Şefii Consiliului Legislativ sunt numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, dar legea nu prevede o limită de mandat şi nici o procedură prin care să poată fi revocaţi.

Fost minsitru al Justiției

Florin Iordache a fost ministru al Justiției în guvernul condus de Sorin Grindeanu. A demisionat după protestele împotriva OUG 13/2017.

Florin Iordache a fost președinte al Camerei Deputaților, între 13 iunie–21 decembrie 2016, după revocarea lui Valeriu Zgonea și până la alegerea lui Liviu Dragnea. Între 4 ianuarie și 9 februarie 2017 a fost ministru al Justiției în guvernul condus de Sorin Grindeanu. A demisionat după protestele împotriva unei ordonanțe de guvern promovate de el și care modifica Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Din 4 aprilie 2017, Florin Iordache este vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Înainte de a intra în politică, Florin Iordache a lucrat ca inginer la Fabrica de Mobilă Caracal, după Revoluție fiind director al SAFAR SF6 Caracal.

Scos de PSD Olt de pe liste

Candidatura lui Iordache pentru un nou post de deputat a fost blocată de organizația PSD Olt din care face parte. De precizat este că secretarul general al PSD, Paul Stănescu, nu a dorit să-l susțină.

De altfel conducerea PSD dorește să-l retragă pe acesta din prim planul politicii și i-ar fi oferit posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

„Nu îmi sancționez colegii. Acestea sunt propunerile venite de la organizațiile locale. Vom vedea la final ce nume se regăsesc sau nu”, a răspuns Marcel Ciolacu la întrebarea de ce Florin Iordache nu se va mai regăsi pe listele PSD la alegerile parlamentare.

Comentarii
Adauga un comentariu