National

Focar de COVID-19 la un centru de vârstnici din județul Cluj

Publicat: 16 sept. 2020
Casa Hermina din Dezmir
Focar de COVID-19 la un centru de vârstnici din județul Cluj

Aproape 50 de persoane dintr-un centru de vârstnici din comuna Apahida, județul Cluj, au fost diagnosticate cu COVID-19.

În acest caz fiind vorba de angajați ai instituției, dar și de beneficiari care au vârste cuprinse între 68 și 92 de ani.

Focar de COVID-19 la un centru de vârstnici din județul Cluj

Prefectul Cluului, Mircea Abrudean, a declarat că focarul a apărut la un centru de vârstnici – Casa Hermina din Dezmir, comuna Apahida.

„Din 54 de testați, 48 sunt pozitivi (rezidenți cu vârstele între 68-92 ani și personal angajat). În cursul zilei de azi (miercuri – n.r.) se va organiza evaluarea tuturor pozitivilor din punct de vedere clinic, paraclinic și imagistic, în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate fiecărui pacient”, arată reprezentanții Prefecturii Cluj.

Aceștia precizează că s-a decis testarea ca urmare a depistării a doua cazuri pozitive la personal. Activitatea centrului s-a suspendat pentru dezinfecție.

17 angajați sunt infectați cu Covid-19 la o fabrică de mobilă din Cluj

Un focar de COVID-19 a fost depistat și la o fabrică de mobilă din localitatea clujeană Gherla, până acum fiind depistaţi pozitiv 17 angajaţi.

“Avem un focar activ la o fabrică din Gherla. Ca urmare a testării realizate de angajator la 54 de persoane care erau contacţi direcţi cu un caz pozitiv, au fost depistaţi 17 angajaţi pozitivi. S-a luat măsura suspendării activităţii pentru decontaminare. Ancheta epidemiologică este în curs, urmând a se stabili contacţii direcţi şi a se lua măsura carantinării la domiciliu a acestora”, a precizat prefectul Mircea Abrudean.

Pacienţii pozitivi vor fi transportaţi la spitalele COVID din Cluj-Napoca pentru evaluare medicală. Fabrica din Gherla are 250 de angajaţi.

Focar de COVID-19 la o fabrică din județul Cluj

Un alt focar de COVID-19 a fost depistat pe 4 septembrie la o fabrică din Cluj. 24 de angajați dintr-un total de 75 ai unei fabrici din satul Macău, comuna clujeană Aghireș, au fost infectați cu noul coronavirus, iar fabrica a fost închisă.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudan, a declarat că focarul este activ în comuna Aghireșu, cu 21 cazuri pozitive provenind de la o fabrică de pe raza comunei.

Pe lângă cei 21 de angajați testați pozitiv și care locuiesc în comuna Aghireșu mai sunt alți trei angajați infectați cu COVID-19, dintr-un total de 75 de angajați testați. Activitatea fabricii a fost suspendată pentru o perioadă de 14 zile și spațiile sunt dezinfectate.

Fabrica se ocupă de ambalaje pentru corespondență și sigilii de securitate.

Angajații depistați cu COVID-19, transportați la spitalele din Cluj-Napoca

Mircea Abrudan a precizat că toți angajații fabricii clujene care au fost depistați cu COVID-19 au fost transportați la spitalele din Cluj-Napoca.

„Cei 24 pozitivi vor fi transportați la spitalele Covid din Cluj-Napoca pentru evaluarea medicală, aceștia fiind în prezent asimptomatici. Contacții direcți identificați din ancheta epidemiologică au fost carantinați la domiciliu pentru 14 zile (inclusiv ceilalți 51 de angajați negativi și aparținătorii acestora)”, a precizat Mircea Abrudan.

Prefectul a menționat că în funcție de evoluția focarului se poate ajunge până la carantinarea comunei Aghireșu.

„Măsurile vor fi monitorizate prin intermediul instituțiilor abilitate, urmând ca, în situația în care numărul cazurilor pozitive va crește, să fie luată în calcul măsura carantinării UAT-ului“, a menționat atunci Mircea Abrudan.

Adauga un comentariu