Prima pagină » Local » Focar de pestă porcină în comuna Victoria, din județul Iași. DSVSA a luat primele măsuri în zonă
Focar de pestă porcină în comuna Victoria, din județul Iași. DSVSA a luat primele măsuri în zonă

Focar de pestă porcină în comuna Victoria, din județul Iași. DSVSA a luat primele măsuri în zonă

15 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Un focar de pestă porcină a apărut în comuna Victoria, localitate din județul Iași. Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași au impus o zonă de protecție în jurul gospodăriei în care a apărut focarul

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a descoperit un focar de pestă porcină în gospodăria unui localnic din comuna Victoria. Inspectorii DSVSA au impus deja o serie de măsuri pentru ca focarul apărut la porcine să nu se extindă.

„La data de 12 mai 2021 s-a confirmat oficial pesta porcină în curtea/exploatația proprietar Costel Hodorogeanu din localitatea Victoria, județul Iași. DSVSA Iași a întreprins următoarele măsuri: uciderea suinelor existente în exploatație la apariția suspiciunii, dezinfecția adăpostului, anexelor și a perimetrului exploatației”, au menționat reprezentanții DSVSA Iași.

Zone de protecție în jurul focarului de pestă din comuna Victoria

Aceștia au precizat și faptul că au fost instituite zone de protecție pentru ca focarul să nu se extindă și spre alte gospodării.

„Se instituie zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri, care cuprinde următoarele localități: Victoria, Stânca, Luceni, Cotu Morii, dar și fondul cinegetic FV27 Victoria”, au mai menționat reprezentanții DSVSA Iași.

De asemenea, au mai fost instituite zone de supraveghere pe o distanță de 10 kilometri din jurul focarului.

„Zona cuprinde următoarele localități: Sculeni, Icușeni, Frăsuleni, Șendreni (comuna Victoria), Popricani, Moimești, Vulturi, Cuza Vodă, Rediu Mitropoliei, Vânători, Cârlig, Țipilești (comuna Popricani), Aroneanu, Dorobanț, Rediu Aldei (comuna Aroneanu), Țigănași, Cârniceni (comuna Țigănași), Cotul lui Ivan, Grădinari, Medeleni, Cilibiliu (comuna Golăești) și următoarele fonduri cinegetice: PV 24 Probota, PV 28 Golăiești”, se mai arată în adresa DSVSA Iași.

Măsuri aplicate de inspectorii DSVSA Iași

De altfel, DSVSA Iași a luat recent măsuri pentru ca astfel de focare să nu se extindă, în cazul în care se constată apariția în vreo localitate. De asemenea, apariția unui focar de gripă aviară a făcut ca DSVSA să impună și astfel de măsuri în localitățile ieșene. În plus, pentru a limita răspândirea pestei porcine, DSVSA a impus ca mișcarea animalelor din zona de protecție să fie restricționată.

„Această măsură nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare și fără oprire. Poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii care provin din exteriorul zonei de protecție și care se îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată”, se arată în adresa DSVSA.

Focare de pestă porcină descoperită la mistreți

La finalul lunii aprilie 2021, în județul Iași erau înregistrați 401 mistreți morți, găsiți de medicii veterinari, iar alți 102 porci mistreți au fost vânați. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine se află și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024