Economic Local

A crescut numărul de cazuri de pestă porcină africană la mistreți în județul Iași, în anul 2021. În ultima săptămână au fost descoperiți 202 mistreți morți, iar 30 au fost vânați

Publicat: 30 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A crescut numărul de cazuri de pestă porcină africană la mistreți în județul Iași în anul 2021. În ultima săptămână au fost descoperiți 202 mistreți morți iar 30 au fost vânați

În ultimele luni au fost descoperite mai multe cazuri de pestă porcină africană la mistreți, numărul animalelor infectate cu acest virus fiind în creștere. Numai în ultima săptămână au fost descoperiți în județul Iași 202 mistreți morți, iar 30 au fost vânați de specialiști

Potrivit datelor actualizate, în județul Iași s-au înregistrat 401 mistreți morți, găsiți de medicii veterinari, iar alți 102 porci mistreți au fost vânați. În ultima săptămână au fost descoperiți în județul Iași 202 mistreți morți, iar 30 au fost vânați de specialiști. În prezent sunt active 4 focare de pestă porcină în gospodăriile ieșenilor, iar medicii veterinari încearcă să le stingă cât mai repede. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit, în condiții de biosecuritate severe. În decursul anului 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării.

În județul Iași sunt active în gospodării focare de pestă porcină africană în 4 comune din județ

La începutul lunii martie 2021 au fost descoperite noi focare în gospodăriile ieșenilor, în prezent fiind active 4 focare de pestă porcină africană. Primele cazuri de pestă porcină au fost descoperite în comunele Hălăucești și Răducăneni, în gospodăriile ieșenilor, specialiștii din cadrul DSVSA Iași luând măsurile care se impun în astfel de situații. Primul focar a izbucnit în Costuleni, unde au fost descoperiți trei porci domestici infectați cu virusul PPA. A doua zi, pe un teren de vânătoare din vecinătate, a fost găsit un porc mistreț mort, confirmat cu PPA. După câteva zile, la Răducăneni au fost descoperite 6 animale care au fost afectate de aceeași boală. Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.

Fermierii nu au voie să transporte animalele din și în comunele unde sunt focare active de pestă porcină

Analizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare. Specialiștii din cadrul DSVSA Iași susțin că principalii vinovați de răspândirea PPA și izbucnirea unor noi focare au fost localnicii care cresc porci în gospodării și nu respectă măsurile minime privind răspândirea virusului.

Mai mult, ieșenii care dețin ferme în cele 4 comune unde sunt focarele de pestă porcină nu au voie să transporte animalele între localități. În această situație se aplică amenzi, iar marfa este confiscată de autorități. DSVSA Iași a intensificat, în această perioadă, controalele la operatorii economici care comercializează produse specifice sărbătorilor pascale. Specialiștii susțin că fermierii care vând mieii la poarta fermei pot să o facă dacă au solicitat aviz de la DSVSA. De asemenea, în piața Dacia, din Iași, este amenajat un centru de sacrificare a mieilor.

Adauga un comentariu