Prima pagină » Culinar » Foie-gras: ce este și cum se gătește

Foie-gras: ce este și cum se gătește

29 mai 2024, 16:00,
în Culinar

Foie-gras este considerat o delicatesă și este preparat din ficat de rață. Chiar dacă este un aliment preferat de foarte mulți gurmanzi, din cauza conținutului mare de grăsimi, foie-gras este contraindicat în anumite cazuri.

Ce este foie gras

Foie gras este un preparat ce se obține din ficatul unei rațe sau gâște special îngrășate prin gavaj. Acesta face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Dieta păsărilor crescute pentru preparare se bazează pe porumb și este foarte densă, ceea ce determină păsările să se îngrașe rapid și să acumuleze grăsimi pe și în jurul ficatului lor.

Procesul de îngrășare face din foie gras o delicatesă, deoarece ficatul rațelor și al gâștelor care nu au trecut prin acest proces nu sunt la fel de grase sau netede. De fapt, procesul de hrănire forțată mărește ficatul păsărilor de până la 10 ori.

Foie gras-ul se comercializează sub mai multe forme : foie-gras frais (ficat proaspăt), foie-gras cuit (foie-gras preparat) sau foie-gras mi-cuit (foie-gras semi-preparat). Denumirea de foie-gras cuit (foie-gras preparat ) se referă la specialitatea culinară cea mai populară, cea pe care o găsiți ocazional pe rafturile magazinelor.

În restaurante, ca gustare, foie-gras-ul este făcut sub formă de pateu și servit sub formă de felii. De obicei, există mixturi de pateu de gâscă și de rață în același foie-gras, iar proporția de ficat de gâscă trebuie să fie mai mare.

Cum se prepară foie-gras

Foie gras-ul prăjit în tigaie sau la grătar sunt feluri de mâncare populare, dar majoritatea oamenilor sunt mai familiarizați cu o formă tartinabilă, cum ar fi pate de foie gras, de obicei servit cu o baghetă sau biscuiți. Gustul său este descris că fiind bogat, untos, cu o savoare delicată , deosebindu-se de cel de ficatul simplu de raţă sau gâscă.

Dacă este sterilizat, poate fi păstrat într-un loc uscat și răcoros timp de mai mulți ani, timp în care, la fel ca un vin bun, va fi și mai delicios! Şi tot ca şi un vin bun, ideal este să îl scoateţi din frigider cu 15 minute înainte de a-l degusta. La temperatura camerei îşi va dezvălui toate aromele. Blocul de foie gras, foarte răspândit astăzi, este o specialitate de foie-gras inventată mai târziu, în 1954, şi care amestecă mai multe bucăţi de ficat emulsionate, garantând un gust omogen.

Foie-gras este bogat în substanțe nutritive precum vitamina B12, vitamina A, cupru și fier. De asemenea, este bogat în calorii și grăsimi. Acestea fiind spuse, grăsimea este o combinație de grăsimi nesaturate și saturate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *