Razboi în Ucraina

Fosta republică sovietică Kazahstan nu recunoaște referendumurile. Autoritățile susțin „integritatea teritorială” a Ucrainei

Publicat: 26 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fosta republică sovietică Kazahstan nu recunoaște referendumurile. Autoritățile susțin integritatea teritorială a Ucrainei
Fosta republică sovietică Kazahstan nu recunoaște referendumurile din Ucraina.

Autoritățile din Kazahstan anunță că susțin „integritatea teritorială” a Ucrainei în timp ce în zonele ocupate au loc referendumuri susținute de Rusia, potrivit CNN, scrie Mediafax.

Kazahstanul, o fostă republică sovietică și unul dintre partenerii apropiați ai Moscovei, a anunțat că „aderă la principiul integrității teritoriale a statelor”. Anunțul apare în timp ce în patru zone ocupate de ruși în Ucraina au loc referendumuri privind aderarea la Rusia.

Fosta republică sovietică Kazahstan nu recunoaște referendumurile din Ucraina

Aibek Smadyarov a transmis că în ceea ce privește referendumurile privind aderarea la Federația Rusă care se desfășoară în statele autoproclamate ale RPL și RPD, Kazahstanul aderă la principiul integrității teritoriale a statelor.

„În ceea ce privește referendumurile privind aderarea la Federația Rusă care se desfășoară în statele autoproclamate ale RPL și RPD, precum și în administrațiile militare din regiunile Zaporojia și Herson, Kazahstanul aderă la principiul integrității teritoriale a statelor, al egalității suverane a acestora și al coexistenței pașnice”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului kazah al Afacerilor Externe, Aibek Smadyarov, citat de agenția de presă Kazinform.

„Președintele nostru a declarat în repetate rânduri, inclusiv în discursul său recent de la tribuna ONU, declarat în repetate rânduri, în baza Cartei acestei organizații globale universale. Carta stipulează responsabilitatea statelor membre ale ONU în menținerea păcii și aderarea la integritatea teritorială a țărilor”, a adăugat Smadyarov.

Peste 370.000 de persoane au votat pe teritoriul DNR în prima zi a referendumului

Peste 370.000 de persoane au votat pe teritoriul DNR în prima zi a referendumului, a spus Vîsoţkii. Nu au existat sesizări de la alegători și informații despre încălcări în prima zi a referendumului Doneţk, a subliniat acesta, adăugând că reprezentanții comisiilor electorale din Doneţk au raportat în schimb că au primit amenințări.

Ucraina susţine că forţele ruse au recurs la ameninţări şi intimidare pentru a determina oamenii să voteze la referendumurile organizate în patru regiuni ocupate, pentru alăturarea la Rusia. Ucraina subliniază că referendumurile sunt „false”.

Voturile au loc timp de cinci zile, în patru zone, două în est şi două în sud. Toate sunt în prima linie a frontului. În oraşe ca Melitopol, oamenii susţin că soldaţii i-au ameninţat cu arma pentru a-şi exprima verbal votul. Guvernul britanic a transmis că are dovezi potrivit cărora rezultatele deja au fost decise – relatează corespondentul BBC.

Adauga un comentariu