National

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Severin la BZI LIVE: „China are o serie întreagă de soluţii, în care unele sunt legate şi de succesul proiectului chinez al noului drum al mătăsii”

Publicat: 21 mart. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Severin la BZI LIVE China are o serie întreagă de soluţii în care unele sunt legate şi de succesul proiectului chinez al noului drum al mătăsii
Adrian Severin la BZI LIVE

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe şi europarlamentar a vorbit ăntr-o nouă ediție BZI LIVE despre o eventuală pace în contextul conflictului ruso-ucrainean, luând în considerare poziția președintelui Chinei, Xi Jinping, ce a declarat luni, 20 martie, de cum a coborât din avionul său pe pista aeroportului din Moscova, că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un „nou impuls” relațiilor cu Moscova.

Adrian Severin la BZI LIVE

Fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Severin a discutat în emisiunea BZI LIVE de marți, 21 martie, despre rolul Chinei în războiul dintre Ucraina și Rusia.

„China face ceea ce făcea cândva SUA. Eu ţin minte din 1973, când Harry Kissinger alerga dintr-o parte în alta, de la Ierusalim la Cairo şi făcea pace. Ceea ce nu multă lume ştie, e că atunci America avea posibilitatea să pună şi nişte bănuţi pe masă, nu era doar inteligenta şi farmecul mesagerului. Era şi puterea economiei americane care spunea ‘daca veţi fi cuminţi şi nu vă veţi duce la război, veţi avea parte şi de ceva bunastare’. Aşa trebuie să facă o mare putere.

America, vedeţi că nu mai face lucrul acesta. Şi iată că dintr-o dată, China este cea care face aşa ceva. V-am spus că înainte de vizita preşedintelui Xi Jinping la Moscova, ministruld e externe chinez a vorbit cu ministrul ucrainean. Nu ştiu dacă va avea loc o vizită propriu-zisă a preşedintelui Chinei la Kiev, dar sunt aproape sigur că va avea loc o convorbire telefonică între el şi preşedintele Zelenski.

După cum îmi dau eu seama, oricum ar fi de controlaţi şi de ghidaţi ucrainenii de către americani sid e către NATO, nu îşi pot permite în acest moment să nu răspundă la telefonul chinez.

Şi în acest context, eu sunt sigur că preşedintele Chinei, dacă discuţia va avea loc, el va pleda pentru o încetare a focului, pentru că aceasta este logica planului în 12 puncte al Chinei. Şi va avansa anumite principii pentru a împăca principiul integrităţii teritoriale cu principiul autodeterminării naţionale. Şi astfel încât, să facă din Ucraina un stat care să existe, să rămână şi să fie viabil, dar care să ţină seama şi de felul în care el a fost alcătuit.

China are o serie întreagă de soluţii, în care unele sunt legate şi de succesul proiectului chinez al noului drum al mătăsii. China vine ca de obicei şi cu soluţii economice; China poate pune pe masă bani, realizarea unor infrastructuri foarte importante şip ana la urmă, eu cred că dacă se pune problema reconstrucţiei Ucrainei după război, China poate să fie unul dintre partenerii importanţi.

Şi orice plan de pace trebuie să ia în considerare un plan pentru reconstrucţia post-razboi a Ucrainei”, a spus Adrian Severin.

Comentarii
  • China are nevoie de noul drum al mătăsii pentru că flitul dat SUA nu face decât să-i piardă accesul la piețe. Comerțul global se poate face doar dacă ai garanții, singurul garant fiind SUA. 🙂

    Îi doar în spate de ucrainieni de soluțiile de pace ale Chinei, Rusia părăsește Ucraina, inclusiv Crimeea, iar de acolo pot începe discuțiile în privința securizării frontierelor și acordului de neagresiune.

Adauga un comentariu