Adrian Severin a explicat într-o nouă ediție BZI LIVE declarațiile fostului premier al Israelului, Naftali Bennett, cel care a încercat să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Oficialul a acordat primul său interviu după plecarea din funcție, de aproape cinci ore, în care a arătat că țările occidentale au blocat negocierile între părțile implicate în conflict.
Adrian Severin la BZI LIVE
Fostul ministru al Afacerilor Externe Adrian Severin a discutat la BZI LIVE despre fostul premier israelian Naftali Bennett, cel care a încercat să medieze conflictul ruso-ucrainean. Oficialul israelian a dezvăluit că au existat „17 sau 18 drafturi” de acord între Rusia și Ucraina în timpul negocierilor.
Așadar, Adrian Severin confirmă cele spuse de fostul premier Bennett și spune că interesul americanilor și occidentalilor a fost de a îngenunchea Rusia, ceea ce nu a mers conform planurilor lor.
„În primul rând, domnul Naftali nu a vorbit de capul lui. Şi diplomaţia israeliană a ajuns un înalt nivel de subtilitate şi desigur că premierul Netanyahu, care nu este în cele mai bune relaţii cu SUA, dar pentru a face o politică rusofobă care nu este în interesul Israelului, premierul Netanyahu a preferat ca precedesorul său să dea un amplu interviu în care să spună lucruri pe care premierul în funcţie le gândeşte dar nu ar vrea să le pronunţe în mod oficial.
O a doua idee este legată de sistemul de putere american în interiorul SUA. Foarte puţină lume ştie că puterea în America este foarte difuză. Preşedintele SUA nu este cel mai puternic om din SUA. Puterea din SUA este foarte distribuită, pentru a nu pune prea multă putere în prea puţine mâini. O doză mare de putere din America a fost legitim confiscată de Serviciile secrete şi altele… și aici vorbim de centre de putere care au şi şcolile lor de putere.
Toţi americanii ştiu că puterea lor militară este ultimul recurs şi pot să se bazeze pe ea. Cu ea pot câştiga razboaie dar nu pot garanta şi păcile. Chiar dacă razboaiele se dau pentru pace. Din cauza aceasta, pentru că puterea este difuză, şi există concursuri de păreri şi putere, vedem că în ceea ce apare public se manfestă o mulțime de inconsecvențe.
La începutul războiului din Ucraina, au există chiar semnale americane potrivit cărora exista un interes pentru pace. Eu continui să înţeleg că anumite înţelegeri au şi precedat războiul. Declanşarea intervenţiei militare de către Rusia a fost bazată şi pe baza unei anumite înţelegeri ruso-americane. Cumva americanii le-au spus că înțelegem că din punct de vedere strategic vă doriţi anumite teritorii, noi nu vi le putem garanta, dar mergeţi şi vi le luaţi… iar la sfârşit, războiul va fi mediat. De multe ori discursul lui Biden conţinea şi faptul că Ucraina va trebui să cedeze nişte teritorii.
Au existat o mulţime de medieri şi mediatori, printre care şi Turcia, şi Israelul… Un război prelungit nu convine SUA. Dintrodată am constat că acele speranţe privind o soluţie negociată se prăbuşesc. Iar în acest sens a activat şi Boris Johnson, care avea nevoie, printr-o perfidie specifică Marii Britanii, a fost în avangarda acţiunilor de sabotare a negocierilor de pace şi încetul cu încetul au venit şi prietenii americani.
Despre asta vorbea Naftali Bennett. Că au existat atâţia paşi de negociere şi mediere, dar occidentalii au considerat că pacea nu este convenabilă. Iar această concluzie a venit din partea unor deţinători de putere din SUA, care apoi a convenit o altei părţi de putere.
Părerea mea este că înţelegerea asta a avut loc înainte de războiul din Ucraina şi că premierul Naftali a fost implicat în negocieri, după care un alt grup de putere din SUA cu o altă mentalitate, identică cu a lui Boris Johnson, a spus că preferă un război care să epuizeze Rusia şi care să îi facă pe ruşi să nu se mai ridice niciodată.
Iată ce cred eu că s-a întâmplat şi ce a făcut că eforturile fostului premier israelian să se năruiască. Deci au existat şanse pentru pace, dar SUA a fost cea care a sabotat pacea şi a dirijiat totul spre un raboi din ce în ce mai amplu.
Eroul Zelenski nu este chiar aşa de erou, că nu s-a dus cu pieptul dezgolit în fata gloanţelor, ci că stătea ascuns, ca un simplu om, pentru că nu îi convenea să fie lichidat şi care a început să fie erori şi să viziteze câmpuri de luptă abia după ce a primit asigurări din partea lui Putin că nu va deveni victimă unui plan de asasinat”, a spus Adrian Severin.