International

Fostul Papa Benedict al XVI-lea nu a reușit să acționeze în privința a patru cazuri de abuz asupra copiilor, arată un raport

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul Papa Benedict al XVI-lea nu a reușit să acționeze în privința a patru cazuri de abuz asupra copiilor arată un raport
Papa Benedict al XVI-lea se confruntă cu mai multe acuzații

Fostul Papă Benedict al XVI-lea nu a reușit să acționeze în privința a patru cazuri de abuz asupra copiilor când era arhiepiscop de München, a susținut o anchetă germană asupra Bisericii Catolice.

Papa Benedict, numit pe atunci Josef Ratzinger, a deținut această funcție între 1977 și 1982. El a negat acuzațiile.

Fostul Papa Benedict al XVI-lea nu a reușit să acționeze în privința a patru cazuri de abuz asupra copiilor, arată un raport

Un nou raport asupra acuzațiilor istorice de abuz realizat de o firmă de avocatură germană l-a incriminat pe fostul pontif, Papa Benedict al XVI-lea. Abuzurile au continuat sub mandatul său, se presupune, iar preoții acuzați au rămas activi în roluri bisericești.

Fostul papă, acum în vârstă de 94 de ani, a devenit primul lider al Bisericii care a demisionat în peste 600 de ani în 2013, invocând epuizarea. De atunci, a dus o viață în mare parte liniștită în Vatican și este cunoscut drept papă emerit.

Noul raport, comandat de Biserica Catolică, susține că i s-a spus despre cazurile de abuz asupra copiilor în timp ce era arhiepiscop, dar nu a luat nicio măsură.

„Două dintre aceste cazuri se referă la abuzuri comise în timpul mandatului său și sancționate de stat”, a declarat avocatul Martin Pusch în timp ce a anunțat raportul.

„În ambele cazuri, făptuitorii au rămas activi în pastorală”.

Într-un caz, se presupune că știa despre un preot acuzat că a abuzat de băieți care a fost transferat în dieceza sa – dar a continuat să lucreze în funcții de îngrijire pastorală.

Papa Papa Benedict al XVI-lea neagă toate acuzațiile care i se aduc

Fostul papă ar fi transmis zeci de pagini de răspunsuri la întrebările firmei de avocatură, în care și-a exprimat sprijinul pentru anchetă, dar a negat orice cunoaștere sau lipsă de acțiune în legătură cu acuzațiile de abuz. Raportul conține însă procese-verbale care sugerează cu tărie că a fost prezent la o întâlnire la care a fost discutat subiectul. Vaticanul a declarat într-o declarație că va examina detaliile raportului odată ce acesta va fi publicat.

„În timp ce reiterăm sentimentul de rușine și regret pentru abuzurile asupra minorilor de către preoți, Sfântul Scaun își exprimă sprijinul pentru toate victimele și confirmă calea pentru protejarea minorilor, garantarea unor spații sigure pentru aceștia”, a adăugat Vaticanul.

Un raport anterior despre abuzurile istorice din Germania a concluzionat că peste 3.600 de persoane la nivel național au fost abuzate de membrii clerului între 1946 și 2014. Multe dintre victime erau foarte tinere și au servit ca băieți de altar.

Nu sunt primele scandaluri în care au fost implicați prelați din Biserica Catolică. De exemplu unul dintre cel mai mediatizat raport a fost cel în care se dezvăluia faptul că în ultimii 70 de ani mii de copii au fost abuzați sexual de către preoții din cadrul Bisericii Catolice.

Adauga un comentariu