Local

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, cu un pas în afara pușcăriei! Judecătorii au admis cererea de liberare condiționată, dar decizia nu este definitivă – GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 31 iul. 2021
Fostul primar al Iașului Gheorghe Nichita cu un pas în afara pușcăriei Judecătorii au admis cererea de liberare condiționată dar decizia nu este definitivă - GALERIE FOTO  VIDEO
Ex-primarul Gheorghe Nichita ar putea fi pus în libertate în câteva zile, după o decizie a magistraților din cadrul Judecătoriei Botoșani

Veste extrem de bună pentru ex-edilul Iașului, Gheorghe Nichita! Magistrații din cadrul Judecătoriei Botoșani au admis ieri cererea de liberare condiționată formulată de fostul primar. Decizia nu este, însă, definitivă, aceasta putând fi contestată de către procurori. Amintim că Nichita a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul intitulat generic „UTI”, pentru luare de mită

Ex-primarul Iașului, Gheorghe Nichita, cu un pas în afara pușcăriei! Judecătorii au admis cererea, dar hotărârea nu este definitivă. Astfel, ieri, magistrații din cadrul Judecătoriei Botoșani au decis ca Gheorghe Nichita să fie pus în libertate.

„Instanța admite propunerea formulată de Penitenciarul Botoșani privind liberarea condiționată a condamnatului Gheorghe Nichita, în prezent deținut în Penitenciarul Botoșani, din executarea pedepsei de 5 ani de închisoare. Dispune liberarea condiționată a condamnatului Gheorghe Nichita de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare”, au precizat ieri judecătorii botoșăneni.

Cererea de liberare condiționată a fost depusă la instanță pe 14 iulie 2021. În cazul în care decizia nu va fi contestată, fostul edil-șef al Iașului ar putea fi pus în libertate la începutul săptămânii viitoare.

Gheorghe Nichita, încarcerat în urmă cu aproape un an

La începutul lunii august 2020, Gheorghe Nichita era preluat de acasă de către polițiști. Fostul primar al Iașului a fost dus mai apoi la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. Totul, pe baza sentinței definitive din dosarul intitulat generic „UTI”.

În acel caz, Nichita a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită. În decembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Nichita, a președintelui grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, a vicepreședintelui UTI Mihail Tănăsescu, dar și a unui alt afacerist. Nichita a fost acuzat de luare de mită, iar ceilalți – de dare de mită. Fostul edil-șef al Iașului a fost acuzat că ar fi cerut 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China. După condamnarea definitivă din dosarul „UTI”, Gheorghe Nichita a încercat să iasă din închisoare, susținând că a fost condamnat pe nedrept.

Dosarul „Amanta”, aproape de final

Într-un alt dosar penal, Nichita a fost condamnat la prima instanță la 5 ani și 2 luni de închisoare. Este vorba despre dosarul „Amanta”, unde pedeapsa i-a fost aplicată pentru instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu. El a contestat decizia, iar dosarul se apropie de final la instanța superioară, Curtea de Apel Iași.

În dosarul „Amanta”, Gheorghe Nichita este acuzat că și-ar fi determinat subalternii de la Poliția Locală să o urmărească pe fosta prietenă, Adina Samson, operațiunile desfășurându-se din bani publici. Numai că, la instanța superioară, judecătorii au decis deja eliminarea interceptărilor realizate de anchetatori în acest caz.

Adauga un comentariu