Local

Fostul primar al Iașului mai are de așteptat pentru a fi pus în libertate! Procurorii au contestat decizia instanței în cazul lui Gheorghe Nichita

Publicat: 03 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul primar al Iașului mai are de așteptat pentru a fi pus în libertate Procurorii au contestat decizia instanței în cazul lui Gheorghe Nichita
Procurorii au formulat o contestație la decizia instanței, de a-l pune în libertate pe ex-primarul Iașului, Gheorghe Nichita

Procurorii au contestat decizia instanței de a-l pune în libertate pe Gheorghe Nichita. Recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Botoșani au admis cererea de liberare condiționată formulată în cazul fostului primar al Iașului. Nichita a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul intitulat generic „UTI”, pentru luare de mită

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, mai are de așteptat pentru a fi pus în libertate! Procurorii au contestat decizia instanței în cazul ieșeanului. Acum, urmează ca instanța superioară să decidă ce se va întâmpla în continuare cu ex-edilul. Amintim că, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Botoșani au decis ca Gheorghe Nichita să fie pus în libertate.

„Instanța admite propunerea formulată de Penitenciarul Botoșani privind liberarea condiționată a condamnatului Gheorghe Nichita, în prezent deținut în Penitenciarul Botoșani, din executarea pedepsei de 5 ani de închisoare. Dispune liberarea condiționată a condamnatului Gheorghe Nichita de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare”, au precizat ieri judecătorii botoșăneni.

Cererea privind liberarea condiționată a fost depusă la instanță pe 14 iulie 2021.

Fostul primar Gheorghe Nichita, dus la închisoare în urmă cu un an

Pe 5 august 2020, Gheorghe Nichita era preluat de acasă de către polițiști. Ex-primarul Iașului a fost dus la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. Totul, pe baza sentinței definitive din dosarul intitulat generic „UTI”. În acel caz, Nichita a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită. La finele lui 2015, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Nichita, a președintelui grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, a vicepreședintelui UTI Mihail Tănăsescu, dar și a unui alt afacerist.

Nichita a fost acuzat de luare de mită, iar ceilalți – de dare de mită. Fostul edil-șef al Iașului a fost acuzat că ar fi cerut 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China. După condamnarea definitivă din dosarul „UTI”, Nichita a încercat să iasă din închisoare, afirmând că a fost condamnat pe nedrept.

Se așteaptă sentința definitivă în dosarul „Amanta”

Amintim că, într-un alt dosar penal, Gheorghe Nichita a fost condamnat la prima instanță la 5 ani și 2 luni de închisoare. Este vorba despre dosarul „Amanta”, în care pedeapsa i-a fost aplicată pentru instigare la folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu. El a contestat decizia, iar dosarul se apropie de final la instanța superioară, Curtea de Apel Iași.

În acest caz, Nichita este acuzat că și-ar fi determinat subalternii de la Poliția Locală să o urmărească pe fosta prietenă, Adina Samson, operațiunile desfășurându-se din bani publici. Doar că, la instanța superioară, judecătorii au decis deja eliminarea interceptărilor realizate de anchetatori în acest caz.

Adauga un comentariu