Prima pagină » National » Fostul șef de la întreținerea drumurilor din cadrul CNAIR, condamnat la închisoare într-un dosar DNA. Ce acuzații i se aduc
Fostul șef de la întreținerea drumurilor din cadrul CNAIR, condamnat la închisoare într-un dosar DNA. Ce acuzații i se aduc

Fostul șef de la întreținerea drumurilor din cadrul CNAIR, condamnat la închisoare într-un dosar DNA. Ce acuzații i se aduc

20 mai 2024, 20:00,
în National

Tribunalul Arad l-a condamnat la trei ani şi şase luni de luni de închisoare pentru trafic de influenţă pe Florea Dascălu, fost director al Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), trimis în judecată de DNA într-un dosar în care era acuzat şi de luare de mită, infracţiune pentru care a fost însă achitat, notează Agerpres.

Potrivit sentinţei pronunţate luni, Florea Dascălu, care nu avea antecedente penale, a fost condamnat la trei ani închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale) şi la un an şi jumătate de închisoare pentru infracţiunea de „permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată”.

Prin contopirea pedepselor, s-a stabilit pedeapsa cea mai grea

Instanţa l-a achitat pe inculpat pentru infracţiunea de luare de mită.

Prin contopirea pedepselor, s-a stabilit pedeapsa cea mai grea, de trei ani închisoare, la care s-a adăugat sporul de şase luni închisoare (1/3 din totalul celeilalte pedepse de 1 an şi 6 luni închisoare), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de trei ani şi şase luni de închisoare, în regim de detenţie.

Complementar, instanţa a decis ca lui Dascălu să-i fie interzise anumite drepturi timp de trei ani, respectiv de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, după executarea pedepsei închisori, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

Sentinţa arată că s-a dispus şi ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la suma de 27.060 lei depusă de inculpat la o bancă în 26 octombrie 2022. Totodată, Dascălu este obligat să plătească statului suma de 8000 lei cheltuieli judiciare.

Sentinţa poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Acuzațiile DNA

În noiembrie 2022, DNA anunţa, printr-un comunicat, că l-a trimis în judecată pe fostul director din cadrul CNAIR, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, trafic de influenţă în formă continuată (7 acte materiale) şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

Procurorii anticorupţie arătau că Florea Dascălu ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani şi alte foloase pentru ca, în schimb, pe de-o parte să îndeplinească un act contrar atribuţiilor de serviciu şi pe de altă parte să îşi exercite influenţa pe care o avea asupra unor funcţionari publici şi privaţi, promiţând că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activităţii omului de afaceri respectiv (câştigarea de contracte şi lucrări de estetică rutieră şi deszăpezire).

În acelaşi context, spuneau anchetatorii, Dascălu ar fi pus la dispoziţia aceluiaşi om de afaceri mai multe date nedestinate publicităţii, informaţii menite să îi asigure câştigarea unor licitaţii organizate de CNAIR.

„Astfel, pentru demersurile descrise, inculpatul Florea Dascălu ar fi primit în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei şi foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12 iulie suma de 10.000 lei, iar în data de 22 octombrie suma de 10.000 lei şi foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârşirea infracţiunii flagrante”, mai arăta comunicatul DNA din 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`