Prima pagină » Stiri si curiozitati » Frica de înălțime: Tratamentul care te ajută să depășești acrofobia

Frica de înălțime: Tratamentul care te ajută să depășești acrofobia

03 dec. 2021, 16:12,
în Stiri si curiozitati

De cele mai multe ori, frica de înălțime este cauzată de un eveniment real. Această fobie mai este numită și acrofobie, iar pentru a învinge această temere trebuie să identifici cauza ei și cum aceasta a apărut. De obicei, persoanele care suferă de o astfel de fobie nu sunt adeptele aventurilor care implică înălțimi mari și intră în panică dacă traversează un pod sau folosesc un lift din sticlă.

Persoanele care suferă de o astfel de frică simt o senzație neplăcută ca și în cazul fricii de RMN. Astfel, persoanele au o stare de amețeală și transpirație, simțindu-se paralizate. De asemenea, durerile de cap și amețeală care apare atunci când persoana se află la o înălțime mare față de sol sunt însoțite și de tremurat, țipete și panică. Una dintre cele mai oribile senzații pe care o simte o persoană speriată de înălțime este nevoia de a te târî în patru labe și nevoia de a îngenunchea sau că trebuie să cobori imediat.

barbat care sta pe un zid si ii este frica de inaltime

Tehnicile pentru depășirea fricii pot fi aplicate și folosite în mod treptat sau rapid

Frica de înălțime: Din ce cauză aceasta apare

Frica de înălțime se poate accentua și naște dintr-o teamă naturală de a nu cădea și te lovi. Aceste gânduri provoacă și teamă de durere și moarte, astfel întâi de toate trebuie depășită aceste frici pentru a reuși să scapi și de cea de înălțime.

Psihologii susțin că este normal ca oamenii să simtă o frică și reținere în situațiile când se află la înălțimi mari, important ca această frică să nu creeze situații de panică sau să evolueze într-o fobie. La fel ca toate temerile, acrofobia este o hiper-reacție la răspunsul normal de frică.

persoana aflata pe un pod din sticla

Unul dintre cele mai bune tratamente pentru frica de înălțime este terapia cognitiv-comportamentală

Teama de înălțime poate ascunde, de multe ori, traume la nivel emoțional sau asocieri pe care persoana le face la nivel inconștient. De exemplu, aflate la înălțimi mare, persoanele construiesc scenarii catastrofale în legătură cu anumite situații. Sentimentul puternic de disconfort resimțit de către persoanele în cauză este declanșat de pierderea controlului în unele situații.

Frica de înălțime trece în acrofobie atunci când teama de înălțime provoacă persoanei care o manifestă un stres semnificativ, până la suferință, care poate favoriza apariția unor boli.

Frica de înălțime: Cum poți trata această fobie

Unul dintre cele mai bune tratamente pentru frica de înălțime este terapia cognitiv-comportamentală. Cu ajutorul acestei forme de terapie sunt folosite tehnicile de comportament care expun individul la situații de care se teme.

Tehnicile pentru depășirea fricii pot fi aplicate și folosite în mod treptat sau rapid. Astfel, pacientul se învață cum să stopeze situația și cum să se calmeze, redobândindu-și controlul asupra propriilor emoții.

mai multe persoane pe un pod la inaltime

Frica de înălțime este cauzată de un eveniment real

Specialiștii recomandă pentru terapia dată atât expunerea la înălțimi mari cât și expunerea la realitatea virtuală. De asemenea, tratamentul medicamentos la fel este o alternativă pentru a depăși această fobie. Sedativele pot fi folosite pe termen scurt, deoarece acestea pot reduce panica și anxietatea.

Tehnicile de relaxare, inclusiv meditația, exercițiile care te învață respirația profundă și relaxarea progresivă a mușchilor te pot ajuta să faci față stresului. Frica de înălțime este asemenea fricii de boală, poate deveni obsesivă dacă nu este depășită la timp. Astfel, este foarte important să conștientizezi mecanismele funcționale ale fricii, depășind contextul problematic, prin adoptarea de noi comportamente.

persoana care se afla pe un pod din sticla

Teama de înălțime poate ascunde, de multe ori, traume la nivel emoțional sau asocieri pe care persoana le face la nivel inconștient

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`