Sanatate

Frica de RMN: Cum te pregătești de acest examen dacă suferi de claustrofobie

Publicat: 30 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Frica de RMN Cum te pregătești de acest examen dacă suferi de claustrofobie
Este important să respecți câteva reguli simple înainte de investigație

Frica de RMN trebuie depășită, doar așa vei reuși să depistezi leziunile nervoase și să scapi de amețeli și dureri de cap. Această investigație este una dintre cele mai precise metode pentru depistarea unor afecțiuni care îți poate afecta sistemul nervos.

Nu trebuie să-ți fie frică de RMN, din moment ce observi că miști cu greu o mână sau un picior sau ai vederea încețoșată ar trebuie să mergi de urgență la un centru medical pentru a efectua o rezonanță magnetică nucleară. Aparatul în forma unui tub poate scana în detaliu diferite regiuni ale corpului, precum capul, coloana, ficatul sau căile biliare.

aparat de rezonanta magnetica nucleara
Avantajul acestui control este că rezultatele sunt gata foarte rapid

Frica de RMN: Cum pot trece acest control persoanele care suferă de claustrofobie

Există persoane care suferă de claustrofobie și le este frică de RMN. Pentru a reuși să efectueze acest control, persoanele și copiii care au frică de spațiile închise pot trece acest control purtând o proteză medicală. Există și aparate „deschise” care sunt recomandate pentru controlul copiilor.

Este important să respecți câteva reguli simple înainte de investigație. De cele mai multe ori, medicul sau asistenta îți face instructajul pentru a depăși frica și emoțiile simțite înainte de examen. De obicei, ți se arată aparatul și camera în care vei fi introdus, o să ți se ofere toate informațiile necesare despre zgomotul deosebit pe care acesta îl emite. De asemenea, vei completa un chestionar referitor la istoricul medical. În cazul în care porți o proteză auditivă ori alte dispozitive medicale trebuie să informezi medicul sau asistenta.

Înainte de a efectua controlul trebuie să semnezi un document prin care îți dai acordul asupra investigației. Ulterior, vei fi condus într-o cameră unde vei lăsa o parte din haine și telefonul mobil.

medic care verifica rezultatele de la rmn a unui pacient
Un examen cu RMN durează între 10 și 30 de minute

Cât durează examenul RMN?

Un examen cu RMN durează între 10 și 30 de minute. Este foarte important să stai nemișcat în timp ce te afli în interiorul aparatului, astfel încât medicii să poată obține imagini cât mai clare. Pentru persoanele care suferă de claustrofobie și le este frică de RMN pot trece examenul cu ajutorul unui aparat „deschis”. Acest tip de RMN oferă posibilitatea de a comunica printr-o stație cu medicii.

Pentru persoanele foarte fricoase există posibilitatea ca asistenta să stea alături de pacient în cameră pe parcursul examinării. Este important să știi că la RMN, câmpul magnetic nu este foarte puternic, de aceea este recomandat și copiilor. În cazul copiilor fricoși există inclusiv varianta de a li se face anestezie.

aparat de rezonanta magnetica nucleara
Pentru persoanele foarte fricoase există posibilitatea ca asistenta să stea alături de pacient în cameră pe parcursul examinării

Avantajul acestui control este că rezultatele sunt gata foarte rapid. În doar două ore primești un plic, în care se află un CD și o hârtie pe care va fi precizat diagnosticul. Conform specialiștilor, acest examen nu iradiază organismul, de asemenea, poate fi efectuat și de pacienții cu afecțiuni oncologice. Cel mai mare dezavantaj al acestui examen este faptul că aparatul nu poate investiga inima.

Pentru a reuși să obții un diagnostic cât mai clar este important să-ți învingi frica de RMN. Pare înfricoșător, însă doar pare. În realitate este un examen care nu provoacă durere și acele 30 de minute se scurg foarte rapid.

aparat de rezonanta magnetica nucleara
Există persoane care suferă de claustrofobie și le este frică de RMN
Adauga un comentariu