Stiri medicale

Frigul face coronavirusul mai virulent?

Publicat: 07 dec. 2020
vreme geroasa
Clima are o influență asupra coronavirusului?

Clima are o influență asupra coronavirusului? Ar trebui să ne temem de o înrăutățire a epidemiei asociată cu scăderea drastica a temperaturilor? Frigul face coronavirusul mai virulent? Mai multe studii și experți au analizat problema.

Specialiștii in Covid-19 au prezis in vara ca este foarte probabil ca un al doilea val epidemic să fie observat în toamnă sau iarna. Nu s-au înșelat: o accelerație a epidemiei a fost observată încă din octombrie. Această creștere a numărului de cazuri poate fi atribuită apariției vremii reci?

„Harta cazurilor este corelată cu cea a temperaturilor. Cele mai reci zone sunt astăzi cele mai afectate. Prin urmare, acest lucru pare să joace un rol, dar nu cunoaștem mecanismul”, explică Renaud Piarroux, epidemiolog și șef al departamentului de parazitologie al CHU Pitié-Salpêtrière din Paris.

Frigul face coronavirusul mai virulent? O legătură care rămâne dovedită

Deocamdată, acest fenomen nu pare să fi fost dovedit.

„Nu putem fi siguri de impactul condițiilor de iarnă asupra coronavirusului”, a declarat pentru Le Temps, în septembrie, Valeria Cagno, virusolog în cadrul Departamentului de Microbiologie și Medicină Moleculară de la Universitatea din Geneva, potrivit Femme Actuelle.

Cu toate acestea, Academia Națională de Medicină din Franta a fost interesată de efectul creșterii temperaturilor asupra coronavirusului.

„Mai multe studii arată că o creștere a temperaturii și rata umidității afectează viabilitatea virusului și reduce numărul de infecții. Importanța acestei corelații a fost cuantificată, o creștere de 1 grad fiind asociată cu o scădere de 3,1% a cazurilor noi și cu 1,2% a deceselor”, se preciza într-un comunicat de presă publicat în luna mai.

Prin urmare, clima ar avea o influență asupra coronavirusului. Se remarca sensibilitatea virușilor la razele ultraviolete. Studiile anterioare efectuate pe SARS-CoV-1, responsabil pentru sindromul respirator acut sever (SARS) în 2002, au demonstrat astfel că razele UV ar putea inactiva acest coronavirus.

Covid-19: rolul modificărilor comportamentale datorate frigului

Schimbările de comportament și obiceiurile legate de frig pot explica, de asemenea, venirea celui de-al doilea val al epidemiei în toamnă. Motivele sunt simple: când temperaturile scad, se petrece mai mult timp în interior decât în ​​exterior, ceea ce crește riscul de contaminare. De ce? Aerosolii se dispersează mai repede în aer liber.

Un argument în favoarea ventilației, care este acum unul dintre gesturile esențiale de barieră, alături de spălarea frecventă a mâinilor, distanțarea socială sau chiar purtarea unei măști:

„Este dificil de știut dacă sezonul rece va crește contagiozitatea virusului și a contaminărilor. Dacă aveți dubii, continuați să respectați gesturile de barieră: dacă le respectăm, sperăm că lucrurile vor merge bine”, recomandă pe Yves Gaudin, virusolog și director de cercetare la CNRS Franta.

Adauga un comentariu