Sanatate

Fulgi de ovăz – contraindicații. Ce persoane ar trebui să se ferească de consumul acestui aliment

Publicat: 25 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fulgi de ovăz  contraindicații. Ce persoane ar trebui să se ferească de consumul acestui aliment
Chiar dacă fulgii de ovăz sunt un aliment sănătos și au numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor nutritiv, pentru unele persoane aceștia sunt contraindicați

Multe persone ar trebui să cunoască când trebuie să consume fulgi de ovăz și în ce situații prezintă contraindicații pentru aceștia. Astfel, dacă ai o alergie cunoscută la ovăz sau la cerealele din familia gramineelor, ar trebui să eviți consumul de fulgi de ovăz.

Chiar dacă fulgii de ovăz sunt un aliment sănătos și au numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor nutritiv, pentru unele persoane aceștia sunt contraindicați. Fulgii de ovăz sunt o excelentă sursă de nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele, proteinele, vitaminele B1 (tiamină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), precum și mineralele fier, magneziu, fosfor și zinc. Însă, indiferent dacă aceștia conțin atâtea vitamine, sunt unele persoane care nu ar trebui să consume felul de mâncare.

Fulgi de ovăz – contraindicații. În ce situații consumul acestora este nerecomandat

Chiar dacă fulgii de ovăz sunt sănătoși, consumul excesiv poate duce la exces de fibre în dietă, ceea ce poate provoca disconfort abdominal, balonare și diaree. De asemenea, dacă iei anumite medicamente, cum ar fi cele pentru subțierea sângelui (anticoagulante), consultă medicul înainte de a introduce fulgii de ovăz în dieta ta, deoarece aceștia conțin o cantitate moderată de vitamina K.

Persoanele cu boala celiacă sau cu intoleranță la gluten ar trebui să evite fulgii de ovăz convenționali, deoarece aceștia pot fi contaminați cu gluten din timpul procesului de prelucrare. Pot exista, însă, fulgi de ovăz certificate fără gluten disponibili pe piață. În cazul unor afecțiuni medicale care afectează absorbția nutrienților în intestine, este posibil ca consumul de ovăz să nu fie bine tolerat.

De asemenea, trebuie să știți că consumul regulat de fulgi de ovăz poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, datorită conținutului ridicat de fibre solubile (beta-glucani). Aceasta poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Fibrele solubile din fulgii de ovăz pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele cu diabet sau prediabet.

Ce beneficii are ovăzul pentru organism?

Chiar dacă fulgii de ovăz prezintă unele contraindicații, pentru unele persoane aceștia nu prezintă probleme. Fibrele din fulgii de ovăz ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și previn constipația. De asemenea, pot contribui la menținerea unei flore intestinale sănătoase.

Datorită conținutului lor ridicat de fibre, fulgii de ovăz pot oferi o senzație de sațietate și pot contribui la controlul greutății corporale, reducând pofta de mâncare și evitând consumul excesiv de calorii. Fulgii de ovăz conțin antioxidanți precum avenantramida, care pot ajuta la protejarea celulelor corpului împotriva stresului oxidativ și a inflamației.

Folosirea fulgilor de ovăz în băi sau măști faciale poate calma și hidrata pielea, ajutând la reducerea iritațiilor și inflamațiilor. Este important să incluzi fulgii de ovăz într-o dietă echilibrată și sănătoasă, împreună cu alte alimente nutritive, pentru a beneficia de proprietățile lor benefice. Asigură-te că urmezi indicațiile de preparare și evită adăugarea excesivă de zahăr sau alte ingrediente nesănătoase care pot diminua valoarea nutrițională a acestui aliment.

Cum să pregătești fulgi de ovăz pentru micul dejun? O rețetă simplă și pe placul tuturor

Pregătirea fulgilor de ovăz este un proces simplu și rapid. Pentru a pregăti un mic dejun sănătos ai nevoie de fulgi de ovăz, apă sau lapte (poți utiliza lapte de vacă, lapte vegetal sau apă, în funcție de preferințe) și un praf de sare (opțional, pentru gust).

Poți alege dintre fulgi de ovăz clasici, fulgi de ovăz rapizi (mai subțiri, care se fierb mai rapid) sau fulgi de ovăz grosieri (mai întregi, care pot necesita puțin mai mult timp de gătit). Urmărește instrucțiunile de pe ambalaj pentru a determina cantitatea de fulgi de ovăz pe care dorești să o prepari. Adesea, o porție standard este de aproximativ 40-50 de grame. Poți folosi apă sau lapte (animal sau vegetal) pentru a pregăti fulgii de ovăz. Laptele oferă un gust mai bogat și o textură cremoasă, în timp ce apa poate fi mai puțin calorică.

Dacă dorești să adaugi un pic de gust în fulgii de ovăz, poți pune un praf de sare în apă sau lapte înainte de a începe să fierbi. Într-o oală, adaugă lichidul (apă sau lapte) și adu-l la punctul de fierbere. Redu căldura la un nivel mediu și adaugă fulgii de ovăz. Amestecă în mod constant pentru a evita formarea cocoloașelor și pentru a asigura o gătire uniformă.

Dacă ai ales fulgii de ovăz clasici sau grosieri și nu prezinți contraindicații pentru consumul acestora atunci fierbe-i timp de aproximativ 5-7 minute până când devin moi și absorb lichidul. Dacă ai ales fulgii de ovăz rapizi, aceștia vor fi gata în aproximativ 1-2 minute. Poți adăuga o varietate de ingrediente pentru a aromatiza fulgii de ovăz, cum ar fi mierea, siropul de arțar, nuci, fructe uscate sau proaspete, semințe sau condimente precum scorțișoară sau vanilie. Alege ingredientele care îți plac și care se potrivesc cu gusturile tale.

Adauga un comentariu