Stiri medicale

Furtunile de citokine impiedica un răspuns imun durabil la COVID-19

Publicat: 21 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Furtunile de citokine impiedica un răspuns imun durabil la COVID-19
Furtunile de citokine impiedica un răspuns imun durabil la COVID-19

Furtunile de citokine impiedica un răspuns imun durabil la COVID-19. Shiv Pillai, cercetator în Ragon Institute of MGH și profesor la Harvard Medical School (HMS), a publicat recent o lucrare în Cell care arată că nivelurile ridicate ale unor citokine văzute la pacienții COVID-19, ca parte a unei furtuni de citokine, poate preveni dezvoltarea imunității pe termen lung la SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

„Am văzut o mulțime de studii care sugerează că imunitatea la COVID-19 poate să nu fie durabilă, deoarece anticorpii scad în timp”, spune Pillai. „Mai mult ne-au spus că la pacienții cu boală ușoară, dar și severă, anticorpii nu aveau o caracteristică structurală cheie care este un semn distinctiv al anticorpilor de cea mai înaltă calitate într-un răspuns imun normal am putut găsi un mecanism care să explice acest răspuns imunitar de calitate inferioară la pacienții cu COVID-19″.

Lipsa centrelor germinale

Grupul Pillai, in colaborare cu Robert Padera, profesor asociat la HMS, a examinat splina si nodulii limfatici ai pacientilor decedati COVID-19 si a constatat ca lipsa centrelor germinale, o parte esentiala a unui raspuns imun durabil.

Centrele germinale sunt structuri induse în ganglionii limfatici și splină în timpul infecției sau vaccinării. În ele, celulele B, celulele imune care produc anticorpi, se maturizează pentru a deveni celule de memorie de lungă durată. Acest proces, împreună cu mutațiile controlate în genele de anticorpi, permite sistemului imunitar să selecteze și să imortalizeze celulele B care fac cei mai buni anticorpi împotriva unui anumit agent patogen. Acest lucru creează o memorie de-a lungul vieții a unui agent patogen care permite organismului să identifice și să atace patogenul rapid și eficient în cazul re-infectării, noteaza medicalxpress.com.

Fără centre germinale, nu există suficiente celule B care pot crea un răspuns de anticorpi de înaltă calitate pentru a produce imunitate pe termen lung. Pentru a forma centre germinale, celulele B depind de suportul cheie de la un alt tip specializat de celule numite celule T ajutatoare. Grupul Pillai a arătat că la pacienții cu COVID-19 tipul specializat de celule T ajutatoare nu se dezvoltă și, în consecință, celulele B nu sunt ajutate în mod corect. Studiul nu a găsit centre germinale la pacienții bolnavi acut, potrivit medicalxpress.com.

Furtunile de citokine impiedica un răspuns imun durabil la COVID-19

Studiile anterioare cu boala infecțioasă la șoareci au arătat că nivelurile ridicate de citokine, mici molecule de semnalizare unice pentru sistemul imunitar, pot preveni formarea acestor celule T ajutatoare și, prin urmare, a centrelor germinale. Cantități mari de citokină numită TNF, în special, au împiedicat formarea centrului germinal. S-a constatat că cazuri severe de COVID-19 au cantități masive de TNF în locația în care în mod normal s-ar forma centre germinale.

Lipsa centrelor germinale a fost observată în alte boli, inclusiv SARS, și nu înseamnă că nu există răspuns imun. „Există un răspuns imun în COVID-19”, spune Padera. „Doar ca nu vine dintr-un centru germinal.”

Totuși, lipsa centrelor germinale ar putea avea implicații majore pentru dezvoltarea imunității. „Fără formarea centrelor germinale, este puțin probabil să existe o memorie pe termen lung a acestui virus, ceea ce înseamnă că, în timp ce anticorpii pot proteja oamenii pentru un timp relativ scurt, o singură persoană care se recuperează de boală s-ar putea infecta din nou, poate șase luni mai târziu, sau chiar de mai multe ori cu SARS-CoV-2. Acest lucru sugerează că dezvoltarea imunității efective poate fi dificilă”, adaugă Pillai.

Această constatare nu ar afecta probabil imunitatea indusă de vaccin, deoarece vaccinurile nu induc furtuni de citokine. Un răspuns imun indus de vaccin ar include probabil dezvoltarea unui centru germinal și crearea și imortalizarea ulterioară a anticorpilor de înaltă calitate, care ar asigura o protecție de lungă durată împotriva COVID-19.

Adauga un comentariu