Actualitate

Gabriela Firea, atac la adresa lui Ludovic Orban și Klaus Iohannis: „Ne vând iluzia unui vaccin Covid rapid în decembrie“

Publicat: 26 nov. 2020
Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea
Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea

Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea lansează un nou atac la adresa premierului Ludovic Orban și a președintelui Klaus Iohannis. Gabriela Firea îi acuză că vând românilor iluzia unui vaccin anti-COVID-19 rapid în decembrie.

„Bună dimineața celor care observă că președintele și premierul sunt puțin interesați de testare, condițiile grele din spitale, bolnavii cronici uitați, dar ne vând iluzia unui vaccin Covid rapid în decembrie!”, a scris Gabriela Firea pe pagina ei de Facebook.

Ludovic Orban a spus că vaccinul anti-COVID-19 vine în decembrie

Premierul Ludovic Orban a anunțat că vaccinul ar putea sosi în România încă din luna decembrie.

A„ fost o adresă de la Ministerul Sănătăţii, s-a încercat o catagrafiere (inventariere, înregistrare – n.r.), să se facă o evaluare privitor la rata de acceptare a vaccinului. Nu există prioritate pentru miniştri, secretari de stat, funcţionari. Există o prioritizare care este făcută pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza recomandărilor venite de la nivel european. Este posibil să sosească primele cantităţi şi în decembrie. Primii în ordinea priorităţilor la vaccinare sunt cadrele medicale, urmate de persoanele „vulnerabile” – cei în vârstă, care au alte boli, apoi angajaţii din zone considerate ”critice, esenţiale”, cum ar fi sectoare de asigurare cu apă, energie“, a spus Ludovic Orban.

Klaus Iohannis dispus să se vaccineze în direct

Președintele a spus miercuri, 25 noiembrie, că primul set de vaccin împotriva COVID-19 va ajunge în România la începutul anului viitor, cel mai probabil. Klaus Iohannis a precizat că se va vaccina împotriva COVID-19 și că va face acest lucru în mod public, „dacă se crede că asta ar ajuta”.

Președintele a adăugat că primul set de vaccin împotriva COVID-19 va ajunge în România la începutul anului viitor, cel mai probabil.

„Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european și, în măsura în care va exista un astfel de vaccin, el va fi livrat în condițiile în care s-a angajat firma respectivă în contractul cu UE. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin, în funcție de numărul de doze disponibile ele vor ajunge și la noi. Împărțirea întregului număr de doze care se livrează la un moment dat se face proporțional cu populația din fiecare țară și atunci în măsura, în care va veni primul vaccin, al doilea, al treilea și așa mai departe, prima tranșă, a doua tranșă, a treia tranșă, UE se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă”, a zis Klaus Iohannis.

Nelu Tătaru, despre vaccinul anti-COVID-19: „Va fi gratuit și nu va fi obligatoriu“

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre vaccinul anti-COVID-19. Nelu Tătaru a declarat că acesta va fi gratuit și nu va fi obligatoriu. Acesta a precizat că din fiecare tranșă de vaccinuri livrată Uniunii Europene, România va primi aproximativ 4,6% din producția lunară.

„Trebuie să înțelegem! Vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar și este gratuit. Noi sperăm ca în ianuarie să putem avea prima tranșă și să putem vaccina prima categorie, și anume personalul din unitățile sanitare publice și private, în jur de 550.000. Persoanele fără comorbidități, peste 18 ani, sunt cele care vor primi acest vaccin din martie, aprilie“, a declarat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu