Actualitate

Gabriela Firea, reacție dură după anunțurile făcute de Nicușor Dan: „O dezinformare crasă în fața românilor!“

Publicat: 14 ian. 2021
gabriela firea cu masca la gura
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea

Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, a avut o reacție dură după anunțurile făcute joi, 14 ianuarie, de actualul primar al Capitlei, Nicușor Dan.

Gabriela Firea susține că ea a semnat contractual cu Astra Arad pentru achiziția de tramvaie, în timp ce actualul primar al Capitalei își arogă meritele semnării acestui contract.

„Eu am semnat și voi posta pe Facebook, în orele următoare, contractul cu Astra pentru tramvaie și dumnealui spune că nu l-am semnat și că urmează dumnealui să-l semneze. Deci este pur și simplu o dezinformare crasă în fața românilor. Au schimbat doar două virgule, ca să demonstreze că ei au semnat în actualul mandat contractul pentru cele 100 de tramvaie”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: „Am solicitat din prima zi de mandat fuziunea fostului RADET cu ELCEN“

Fostul primar al Capitalei a vorbit și despre achiziționarea ELCEN.

„Am solicitat din prima zi de mandat fuziunea fostului RADET cu ELCEN, inclusiv posibilitatea achiziției de pachet majoritar de acțiuni la toate guvernele. Inclusiv, în ultimul an, cu domnul Emil Boc am făcut diligențe pentru crearea SACET-ului, acea entitate comună între Termoenergetica și ELCEN, astfel încât să fie într-o singură instituție și sub o singură coordonare atât producătorul, transportatorul și cel care distribuie agentul termic către populație. Nu s-a acceptat din motive politice. Practic, bucureștenii au avut de suferit, deoarece Guvernul Orban a dorit să-i pedepsească pe bucureșteni. Domnul Orban a avut permanent o reacție adversă la adresa mea”, a mai spus Gabriela Firea.

Și Nicușor Dan vrea cumpărarea Elcen

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, joi, 14 ianuarie, că Primăria București intenționează să cumpere Elcen, fiind nevoie doar de acordul Guvernului, prin Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor, acorduri pe care este optimist că le va obține.

Nicușor Dan a precizat că noutatea în zona de termoficare este Primăria Capitalei și-a exprimat intenția de a cumpăra Elcen.

„Ne-am exprimat intenția de a cumpăra Elcen. Este un deziderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare. Avem instrumentele să îl realizăm, există disponibilitatea pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei Capitalei. Este nevoie de acordul Consiliului General și de acordul Guvernului prin Ministerul de Finanțe și prin Ministerul Energiei”, a spus Nicușor Dan.

Cere bani de la Guvern

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că Primăria Capitalei are nevoie de ajutorul Guvernului pentru a ieși din criza generată de datoriile instituției către furnizori.

„Avem nevoie de spijinul Guvernului. Nu cerem bani. Nu cerem din bugetul de stat bani mai mulți decât banii pe care îi iau alte autorități locale. Cerem în schimb două lucruri. Ca datoria pe care noi o avem către ANAF, prin intermediul STB, să ne fie eșalonată începând cu anul 2022.

Și cerem să ne fie ridicat plafonul de îndatorare pentru ca, începând din 2021, investițiile să fie finanțate exclusiv din fonduri europene și din împrumuturi. În felul acesta, în cursul anului 2021 putem să absorbim datoria pe care o avem și care este o pierdere uriașă de energie, care se poate canaliza pe alte lucruri”, a spus Nicușor Dan în conferința de presă.

Nicușor Dan, deranjat de cererile de plăți

Actualul primar al Capitalei s-a plâns că zilnic primește solicitări de plăți.

„În fiecare zi vin solicitări. De exemplu ieri am primit o solicitare «plătiți-ne că…sistem furnizarea de gaz…și astfel nu mai funcționează CET Grivița». Și cereri de tipul asta sunt mai multe în fiecare zi. Deci asta este soluția financiară rezonabilă și am speranța că o s-o avem, la sfârșit de ianuarie, când se va discuta legea bugetului național”, a mai spus Nicușor Dan.

Adauga un comentariu