Local

Gaură de 70 de mii de euro la Aeroportul Internațional Iași. Amenzile date pentru deversările din lacul Ciric nu au fost recuperate

Publicat: 21 iul. 2021
Terminalul T1 de la Aeroportul Internațional Iași
Aeroportul Iași s-a ales cu amenzi de câteva zeci de mii de lei de pe urma unor deversări necontrolate în apele Ciricului, sumele nefiind recuperate nici până în prezent de la cei responsabili

Situație ciudată la Aeroportul Iași. Mai multe amenzi aplicate de inspectorii de la Garda de Mediu- Comisariatul Județean Iași și de cei de la Apele Române nu au fost asumate de nicio persoană din regia aeroportuară. Totul a ieșit la iveală în urma unui raport al Curții de Conturi

O serie de amenzi, date de Garda de Mediu- Comisariatul Județean Iași, la Aeroportul Internațional Iași, au scos la iveală detalii ciudate din contabilitatea regiei. Un raport al Curții de Conturi arată că nimeni din cadrul aerogării nu și-a asumat acele amenzi, banii nefiind prinși în buget pentru astfel de situații. Totul s-a întâmplat în anul 2017, când inspectorii Gărzii de Mediu au amendat aerogara pentru deversări necontrolate ale substanțelor folosite la degivrarea avioanelor în lacul Ciric. La vremea respectivă au fost aplicate două amenzi în valoare totală de 105 mii de lei, respectiv 30 de mii de lei și 75 de mii de lei. Aeroportul a plătit amenzile la jumătate în termenul legal, însă situația a fost departe de a se fi rezolvat.

Banii nu s-au recuperat niciodată

Aeroportul Iași a contestat amenzile în instanță, însă nu a avut câștig de cauză.

„Analiza documentelor relevă încălcări ale prevederilor legale din partea persoanelor cu atribuții în administrarea patrimoniului public și privat de la Aeroportul Iași, care nu au avut în vedere că sancțiunile nu pot greva bugetul regiei, dat fiind că nu există un element de cheltuială care să permită înscrierea unei astfel de sume în buget. Prin amendarea oricărui buget, efectul sancționatoriu se pierde și nu își atinge scopul. Astfel, cu suma de 52.500 de lei, s-au grevat fără temei legal cheltuielile regiei, nefăcându-se o minimă anchetă administrativă asupra cauzelor și circumstanțelor care au condus la starea de fapt pentru care au fost aplicate amenzile”, se arată în raportul celor de la Curtea de Conturi.

Amendă de 35 de mii de lei și de la ABA Prut-Bârlad

Aeroportul Iași a mai primit o amendă de 35 de mii de lei în cursul anului 2019 și de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad pentru o altă deversare necontrolată în apele acumulării Veneția.

„R.A. Aeroportul Iași nu a anunțat ABA Prut-Bârlad asupra poluării accidentale din data de 8.04.2019, când pe gura de evacuare a apelor pluviale mal stâng, lac Ciric III, se evacuau ape pluviale impurificate cu producerea fenomenului de spumă albă, pete maronii și miros ușor chimic”, se mai arată în raportul respectiv.

Și această amendă a ABA Prut a fost contestată în instanță, însă aerogara nu a avut câștig de cauză.

Doar 1.500 de lei au fost recuperați de la responsabili

Toate aceste amenzi au fost plătite în cele din urmă de Aeroportul Iași, însă sumele nu au fost recuperate de la cei responsabili. Conform raportului de audit, doar 1.500 de lei au fost recuperați de aerogară de la un angajat în urma unei alte amenzi primite pe parcursul anului 2018. În total, aeroportul nu a reușit să recupereze circa 70 de mii de lei de la cei care ar fi trebuit să fie trași la răspundere pentru amenzile încasate de la alte instituții ale statului. Raportul Curții de Conturi mai arată că fosta conducere a aerogării nu a reușit să recupereze sumele respective, deși i s-a cerut acest lucru. Concluziile auditului vor fi prezentate plenului Consiliului Județean Iași în cadrul ședinței de astăzi, 21 iulie 2021.

Comentarii
  • ANGHELUS NU RECUPEREAZA NIMIC EL DOAR BAGA LA BUZUNAR.IERI PARCAREA NU FCT. TOTI CALATORI PLECAU FARA SA PLATEASCA, BANI PIERDUTI .SCHEMA LA BIROURI FFFF INCARCATA CU SALARII NESIMTITE.FRECAREA UNEI HARTII SI ZBIERATUL CAT MUNCESC E O REGULA.NU S-A FACUT NIMIC INCA SA FIE PUSE LA TREABA ANUMITE PUTORI .

  • Atentie la iarba FAM. STOG DE PAIE e gata de infulecat !!! Au cheltuieli mari si se pregatesc de zile negre cred ca pica organigrama si trece la munca gura spurcata semionica stogulet.Saraca toata ziua plange cat munceste asa ca la munca parsivenie .Ai mintit,ai codosit,ai furat asta e exemplu care al dai celor tineri.Nu ai bun simt sa taci si ceri scuze esti JIGO……..

  • Scuze cu asta trebuie sa incep felicitari pt drept sper sa nu dai cu stangul .Comentariul e valabil …prea multi stangaci si prea multa prostie ,laude fara suport rautate calitatile doamnei stogulet .Daca ai sta in banca ta nu ai fii cu gura spurcata, nu ai minti ,nu ai fitili, ai sta in patratica ta castigata prin examene repetitive si prin codoseala poate lumea te ocoleste si te uita dar tu nu…….

  • o panarama de codoasa simonica si adunatorul de paie a familiei. La fel ca marea majoritate ai colegilor de oras de nastere a lui Cata pe care ia facut mari sefi pe mosia lui asa cum credea aerogara.
    Luati masuri de indeartare a lor si apucativa de treaba ca trece vremea.

  • Sigur curtea de conturi nu si-a facut treaba daca a gasit doar atat,in rest recuperari au de unde face ca s-au dat prime cu cecile de mii de euro in ultimii ani ca sunt buni menegeri….iar la puscarie gasiti pe cineva sa bagati,puteti incepe pt un bun exemplu cu cel actual

Adauga un comentariu