Actualitate

Ghiciţi cine era premier în perioada în care Vasile Dîncu împărţea o parte din banii din PNDL 2

Publicat: 03 sept. 2021
Dacian Cioloș cu mâna ridicată

În ultimele zile, România trece printr-o perioadă tensionată din punct de vedere politic. Cei din USR-PLUS se opun vehement proiectului Anghel Saligny, considerat un nou PNDL. De altfel, una dintre cele mai vocale personalități din spațiul public care se opune este nimeni altul decât Dacian Cioloș. Totuși, pare că puțină lume își aduce aminte faptul că o parte dintre banii din PNDL 2 au fost redirecţionaţi de Vasile Dîncu în perioada în care era vicepremier și Ministrul Dezvoltării în Guvernul condus de, surpriză, Dacian Cioloș.

Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR pare că se destramă după ce premierul Florin Cîțu a vrut să adopte, fără avizul celor de la USR-PLUS, proiectul Anghel Saligny.

Dacian Cioloș era premier în Guvernul în care Vasile Dîncu atribuia o parte din banii din PNDL 2

Pare că opinia publică a uitat de rolul fostului premier Dacian Cioloș în implementarea proiectului PNDL 2. Vorbim despre faptul că în perioada în care România era condusă de actualul europarlamentar USR-PLUS, vicepremier și ministru al Dezvoltării era actualul membru PSD Vasile Dîncu.

ExpertForum, un ONG, atrăgea atenţia pe data de 28 septembrie 2016 (Guvernul Cioloș era la putere) despre faptul că o parte din panii destinați PNDL 2 sunt sifonați.

” Pe scurt, raportul EFOR, prezentat ieri de Septimius Pârvu, arată două concluzii alarmante: pe de o parte, banii sunt alocaţi de minister în mod discreţionar, în funcţie de afinităţile politice şi nicidecum de necesităţile reale de dezvoltare ale localităţilor. Pe de altă parte, banii, odată ajunşi în teritoriu, intră pe mâna firmelor de partid în urma unor licitaţii netransparente, sau chiar prin încredinţare directă. Dar să vedem cum funcţionează cap-coadă mecanismul de sifonare a banilor dedicaţi dezvoltării României.” se arăta într-un articol publicat de adevărul.ro pe data de 28 septembrie 2016.

Ce spunea Vasile Dîncu în perioada în care era vicepremier în Guvernul condus de Dacian Cioloș

De asemenea, Dâncu a spus în 2015 că în PNDL au fost adăugate 2.860 de şcoli care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi că speră ca aceste proiecte să fie începute în ianuarie 2016 şi finalizate până în septembrie 2016. În buget au fost alocaţi 800 de miliarde pentru şcoli, însă această sumă poate fi completată la rectificarea bugetară, dacă este necesar.

„Pentru anul viitor (n. red: declarațiile erau făcute pe data de 12 decembrie 2015 ) avem 3,5 miliarde proiecte locale pe lista Planului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Avem, de asemenea, fonduri la Compania Naţională de Investiţii pe o listă de priorităţi cu săli de sport, investiţii de infrastructură rurală. Avem, de asemenea, un buget consistent pentru locuinţe pentru tineri, cam acestea sunt investiţiile cu care venim noi din această zonă”, a mai spus Dâncu pentru mediafax în perioada în care era vicepremier în Guvernul condus de Dacian Cioloș.

În ce perioadă a guvernat România Guvernul în care premier era Dacian Cioloș

Guvernul Dacian Cioloș a guvernat România de la 17 noiembrie 2015 până la 4 ianuarie 2017. Guvernul a fost unul apolitic, de tehnocrați, și a fost învestit atât cu voturile majorității parlamentare, cât și cu cele ale opoziției.

La 15 noiembrie 2015 Cioloș a prezentat lista miniștrilor propuși. Două din persoanele nominalizate inițial, Andrei Baciu pentru Ministerul Sănătății, respectiv Cristina Guseth pentru Ministerul Justiției, au fost retrase.

Data formării 17 noiembrie 2015
Data dizolvării 4 ianuarie 2017

 

Ce spune acum, Dacian Cioloș despre proiectul Anghel Salighy

Dacian Cioloș este un actor importan în lupta pentru PNDL 3, Anghel Saligny. Acesta l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că ar avea interese obscure și că banii s-ar duce la primarii din PNL:

„Un premier care demite ministrul Justiţiei pentru că nu îi avizează un proiect legislativ şi numeşte un interimar care îi avizează acelaşi proiect prin care oferă propriului partid 10 miliarde de euro prezintă probleme imense de integritate. Presupun că îşi va asuma şi destinaţia banilor şi consecinţele care vor decurge din risipirea acestora, inclusiv cele legale”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

De altfel, lipsa de scrupule a celor de la USR-PLUS se poate vedea și în negocierile pe care Dan Barna și Dacian Cioloș le face în aceste momente. Liderii formațiunii politice discută, atât cu AUR cât și cu PSD pentru o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.

Adauga un comentariu