Giani Canschi pune în pericol vestigiile aflate pe terenul său din centrul Iașului. Acestea au fost descoperite la începutul anului 2018
La prima vedere, ieșenii care trec prin zonă nu văd decât o întindere de pământ, însă în subteran există vestigii pe o suprafață mare. Acestea au fost descoperite la începutul anului 2018 pe unul dintre terenurile alăturate celui achiziționat recent de afaceristul Giani Canschi. Este vorba despre parcela situată în intersecția străzilor Costache Negruzzi și Arh. G.M. Cantacuzino, lângă Parcul Guliver, aflat în imediată apropiere de Piața Unirii.
Giani Canschi pune în pericol vestigiile aflate sub terenul din centrul Iașului
În anul 2018, în timpul unei documentări în teren, dedicate realizării unei cercetări arheologice, lângă Biserica Sf. Gheorghe Lozonschi au fost descoperite o mare pivniță și o galerie subterană la aproximativ 3 metri sub cota terenului cu o lungime de peste 30 de metri, astfel, probabilitatea ca aceste vestigii să se afle și pe terenul achiziționat recent de Giani Canschi este mare, iar instituțiile abilitate ar trebui să verifice de urgență situația din zonă, mai ales din perspectiva faptului că afaceristul a început să intervină cu lucrări pe suprafață. Contactat de reporterii BZI, Giani Canschi a transmis faptul că a cumpărat terenul cu toate documentele în regulă, iar nicăieri nu este specificat faptul că în subteran ar exista vestigii de o importanță colosală pentru Iași.
„Terenul nu este al meu, este al unei firme unde sunt eu acționar, pe care l-am cumpărat de curând. În toate documentele cu care l-am cumpărat noi nu există specificat că ar exista vreun vestigiu. Este prima oară când aud chestiunea aceasta. Eu am cumpărat un teren liber, este teren liber și intabulat la cartea funciară, unde nu apare nicio chestiune care să aibă legătură cu monumentele și nici nu am auzit despre așa ceva. Eu, personal, nu știu, eu nu spun că vă contrazic, am fost foarte atent la cumpărare cu chestiunea asta. Adică avem hârtie de la Monumente și de la primărie vizavi de această chestie.
Deci terenul este liber de sarcină și de orice încărcare. Dacă în pământ se sapă și se descoperă un castru roman, asta e altceva, în general, terenurile din centrul Iașului pot avea. Când au loc lucrări de construcții se găsesc unele sau altele. Dar astăzi, când vorbesc cu dumneavoastră, nu știu nimic din ce spuneți. În jur sunt monumente, dar nu pe acest teren, este un teren liber”, a transmis Giani Canschi.
Pe de altă parte, contactați de reporterii BZI, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură au transmis faptul că vestigiile descoperite în 2018 se află în imediata apropiere a blocurilor turn din zonă, iar probabilitatea ca acestea să se întindă și pe terenul lui Giani Canschi este mare.
„Vestigiile descoperite la începutul anului 2018 se află exact în spatele blocurilor turn, în spatele Bisericii Sf. Gheorghe Lozonschi, dar este posibil să se întindă și sub acel teren. În cazul în care acest lucru se dovedește, proprietarul va trebui să facă demersurile necesare pentru descărcarea arheologică”, au spus reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură.
Hrubele late de aproximativ șapte metri datează de la începutul secolului al XVIII-lea
Este important de precizat faptul că la începutul anului 2018, în timpul unei documentări în teren, dedicate realizării unei cercetări arheologice, lângă Biserica Sf. Gheorghe Lozonschi, valorosul arheolog medievist Stela Cheptea, de la Academia Româna – filiala Iași, coordonatoarea Centrului de Istorie și Civilizație Europeană, a descoperit o mare pivniță și o galerie subterană în zonă. Acestea se situează la aproximativ trei metri sub cota terenului. Având o înălțime interioară de până la trei metri și o deschidere interioară de peste patru metri.
Construcția este realizată în forma de L și are o boltă în semi-cilindru, întărită cu arce dublouri. Interesant este că în imediata apropiere a zonei unde a fost făcută această descoperire deosebită și importantă pentru istoria orașului se află Biserica Sfântul Gheorghe Lozonschi din Iași, un edificiu de cult ortodox, care a fost construit, în anul 1800, de boierul Iordachi Lozonschi și soția sa, Ecaterina. Astfel, este posibil ca aceste descoperiri uluitoare să se afle și în continuarea terenului privat achiziționat recent de Giani Canschi, lucru care ar trebui de urgență verificat de autoritățile abilitate pentru a nu exista nici cea mai mică șansă ca vestigiile de o importanță uriașă să fie distruse, iar o parte importantă din istoria Iașului să dispară.
În imaginile făcute la fața locului se observă clar cum s-a intervenit pe teren, cărămizile sunt căzute, iar în zona pe unde se poate intra în subteran se observă distrugeri ale pereților interiori. Dacă se dovedește faptul că sub teren se află continuarea galeriilor de importanță istorică, din cauza lucrărilor ce vor începe în zonă, Giani Canschi pune în pericol vestigiile care ar putea fi distruse.
La Palas, în vechiul ștrand, când Stela Cheptea se făcea ca nu vede ce vestigii s-au ras cu lama buldozerul nu ati scris nimic…
Centrul Iasiului poate fi transformat cetatea Machu Pichiu din Peru, avem și conaționali iar păsările croncănitoare intretin peisajul turistic.
Stii tu cu exactitate ce a gasit la Palas dna. Cheptea, de comentezi acum, pardon, mananci cacuta cu linguritza?
de unde sa stie tiganul-pocait istoria Iasiului, el un beneficiar al celor care in ’89 au iesit in strada, unde erai cioara atunci ?un pirlit din CART.aviatiei , Cum a ajuns asta bogat ca nici scoala nu are , dar mult tupeu si obraznicie !
da’ tu de unde stii ce a gasit si ce nu a gasit tanti Stela?
Drept multumire pentru serviciile facute , Stelei Cheptea i s-a mutat biroul de lucru la 200 metri de casa in corpul univ. Ion Ionescu de la Brad. Ce are arheologia cu agronomia?
Ei, are.
Ce șantajisti sunteți….