Cancan ultimă oră

Gina Patrichi a murit de cancer. Se împlinesc 27 de ani de la dispariția marii actrițe

Publicat: 04 mart. 2021
Actrița Gina Patrichi la mcirofon
Gina Patrichi a trăit o adevărată poveste de dragoste alături de soțul ei Victor Anagnoste

Gina Patrichi, una dintre cele mai mari actrițe ale teatrului românesc, a murit răpusă de cancer. În luna martie a acestui an se împlinesc 27 de ani de când ne-a părăsit marea doamnă a scenei românești, la numai 58 de ani. Destinul a făcut ca marea actriță să stingă în aceeași lună în care s-a născut, lăsând în urmă multe roluri memorabile făcute pe scena teatrului românesc și în filme.

Fără îndoială, Gina Patrichi a fost una dintre cele mai talentate actrițe ale teatrului şi filmului românesc, mulți amintindu-și de ea datorită timbrului aparte. Dincolo de actrița extraordinară, Gina Patrichi a fost o femeie cu un anumit tip de frumuseţe, specifică sufletelor sensibile. Marea doamnă a teatrului românesc a fost remarcată pentru modul aparte în care știa să treacă foarte uşor de la registrul comic la cel dramatic.

Grație forței de interpretare și vocii ei extraordinare, Gina Patrichi a pus suflet în toate personajele interpretate şi a făcut roluri memorabile și pentru teatru radiofonic. În plus, aceasta a participat și la mai multe spectacole de muzică și poezie.

Marea dragoste a Ginei Patrichi: Mai ceva ca Cenușăreasa!

Gina Patrichi a trăit o adevărată poveste de dragoste alături de soțul ei Victor Anagnoste. Modul în care cei doi s-au cunoscut pare desprins dintr-un scenariu de film de dragoste. Totul a început la Galați, într-o seară de septembrie, când tânăra Gina Patrichi a mers la un bâlci improvizat, cu o tiribombă cu lanțuri și o roată uriașă.

Aceasta s-a urcat într-o roată și i-a zburat un pantof. De parcă totul a fost regizat de divinitate, pantoful a căzut chiar lângă tânărul avocat Victor Anagnoste. Bunul prieten și coleg al actriței, Ștefan Bănică, a vrut să-i recupereze pantoful, însă Victor Anagnoste a refuzat. Acesta i-a transmis lui Ștefan Bănică că vrea să îi dea chiar el pantoful fetei care l-a pierdut și așa a ajuns să o cunaoscă pe Gina Patrichi.

Actrița i-a cerut scuze pentru cele întâmplate și l-a invitat la teatru. Gina Patrichi și Victor Agnoste s-au căsătorit la scurt timp după această întâmplare, iar în 1966 s-a născut fiica lor, Oana.

Cine a fost Gina Patrichi

Gina Patrichi s-a născut pe 8 martie 1936 şi a intrat la Institutul de Teatru, la clasa profesoarei Aurei Buzescu, la vârsta de 16 ani. Gina Patrichi nu a mai vrut să-şi termine studiile şi s-a angajat ca bibliotecară la Mamaia.

Soarta a făcut ca în 1956 să fie chemată la Galaţi, unde tocmai se înfiinţa un nou teatru şi unde fusese repartizat ca regizor Valeriu Moisescu, fost coleg de institut. Gina Patrichi a debutat cu „Nota zero la purtare”, în rolul principal, al elevei Mariana Pleşoianu.

Pe scena Teatrului Dramatic din Galați, Gina Patrichi a jucat în peste 30 de premiere, reușind cu uşurinţă să treacă de la tragedie la comedie.

În 1964, actrița a venit la București, la Teatrul Bulandra, condus de marele regizor Liviu Ciulei. Așa a ajuns Gina Patrichi să facă unele dintre cele mai mari roluri din carieră. În film, actrița a debutat tot în 1964, cu rolul Rozei Ianoși, din filmul „Pădurea spânzuraților”, al lui Liviu Ciulei.

Adauga un comentariu