Sport

Gino Iorgulescu, cel mai dur atac la Răzvan Burleanu: „Nesocotește dispozițiile Legii Sportului, ale Statutului FRF și Regulamentului FIFA”

Publicat: 13 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gino Iorgulescu cel mai dur atac la Răzvan Burleanu Nesocotește dispozițiile Legii Sportului ale Statutului FRF și Regulamentului FIFA
Gino Iorgulescu cataloghează drept "dezinformări" argumentele lui Răzvan Burleanu prin care refuză suportarea cheltuielilor cu pregătirea arbitrilor VAR, care se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a răspuns, joi, într-un comunicat de presă, afirmațiilor făcute de președintele FRF, Răzvan Burleanu, pe tema implementării arbitrajului video (VAR), precizând că acesta „nesocotește dispozițiile Legii Sportului, ale Statutului FRF și Regulamentului FIFA”.
În comunicatul publicat pe site-ul oficial al LPF, Iorgulescu cataloghează drept „dezinformări” argumentele lui Burleanu prin care refuză suportarea cheltuielilor cu pregătirea arbitrilor VAR, care se ridică la aproximativ 500.000 de euro.

„Printre atribuțiile principale ale FRF se regăsește și aceea de a organiza și coordona activitatea arbitrilor privind formarea, perfecționarea continuă, clasificarea și promovarea acestora. Această obligație decurge din dispozițiile art. 37 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 69/2000 a Educației Fizice și Sportului ș…ț, art. 9 lit. f) din Statutul FRF ș…ț și Regulamentul FIFA, articolele 2, 3.2, 8, 19 și 20. Practic, prin afirmațiile făcute în public de către dl. Burleanu, acesta demonstrează că nesocotește atât dispozițiile Legii Educației Fizice și Sportului, cât și pe cele ale propriului Statut și ale Regulamentului FIFA. Mai trebuie precizat și faptul că, în nicio țară europeană, costurile pentru formarea arbitrilor nu au fost suportate de ligile profesioniste”, a afirmat Iorgulescu.

LPF nu poate accepta ca FRF să asigure managementul proiectului

LPF a fost de acord ca FRF să asigure managementul implementării proiectului în zona de formare a arbitrilor, atâta timp cât această activitate intră în atribuțiile exclusive ale FRF. În același timp, LPF nu poate accepta ca FRF să asigure managementul proiectului în zona de tehnologie și operare a acesteia, atâta vreme cât cheltuielile pentru această parte a proiectului sunt suportate de LPF și cluburile din Liga I. Tocmai de aceea, am propus FRF încheierea unui acord prin care să reglementăm toate acestea aspecte, încă din 20.11.2020, dar la care însă nu am primit niciun răspuns până în prezent. Singura informație primită din partea FRF este că acordul se află în lucru la CCA. Totodată, delegarea arbitrilor VAR va fi făcută de FRF, iar plata baremurilor de arbitraj urmează să fie suportată de către cluburile din Liga I.

„În opinia noastră, beneficiarul principal al proiectului VAR este FRF, care, în acest fel, are posibilitatea de a îmbunătăți calitatea serviciilor de arbitraj pentru care, la acest moment, cluburile din Liga 1 plătesc aproximativ 1,2 milioane euro/sezon. Mai trebuie spus și faptul că suma investită de LPF pentru acest proiect este net superioară, ridicându-se la aproximativ 700.000 de euro anual, la care se adaugă și suma de 800.000 de euro, necesară pentru achiziționarea tehnologiei VAR”, a adăugat președintele LPF.

Propunerea lui Gino Iorgulescu pentru Răzvan Burleanu

Iorgulescu îi sugerează președintelui FRF să încheie un parteneriat cu o companie pentru acoperirea costurilor cu pregătirea arbitrilor.

„În situația în care FRF dorește să cofinanțeze proiectul, înțelegem că dl. Burleanu este dispus să suporte jumătate din costurile totale ale proiectului legate de achiziționarea tehnologiei, operarea acesteia, formarea arbitrilor VAR și baremurile acestora. Drepturile comerciale la care face referire dl. Burleanu nu aparțin LPF, ci televiziunilor care transmit meciurile din CASA Liga I, iar acestea dețin exclusivitatea asupra drepturilor de publicitate transmisă pe TV cu ocazia jocurilor din Campionatul Național. Ne surprinde apetitul cu care dl. Burleanu ar vrea să controleze totul, inclusiv drepturile care aparțin unor terți.

Totodată, LPF a reușit să încheie un parteneriat cu EAD, urmând ca acesta din urmă să suporte integral costurile de achiziție a tehnologiei VAR, așa încât recomandăm FRF să găsească o soluție comercială pentru a susține formarea arbitrilor, în cazul în care nu mai au buget pentru această activitate. În plus, să nu pierdem din vedere că FRF poate atrage de la MTS o finanțare de aproximativ un milion de euro anual pentru copii și juniori, dar refuză să acceseze acești bani de teama unui control din partea Curții de Conturi”, a explicat oficialul LPF.

LPF nu s-a opus niciodată ideii de a permite folosirea sistemului VAR de către FRF

Acesta a subliniat că LPF este de acord ca sistemul VAR să fie folosit și în competițiile organizate de FRF:

„LPF nu s-a opus niciodată ideii de a permite folosirea sistemului VAR de către FRF pentru Cupa României și Liga a II-a, în măsura în care partenerul media va dori acest lucru. Mai mult decât atât, formarea arbitrilor VAR de către FRF va permite folosirea lor și în competițiile organizate de FRF. Totodată, așa cum am arătat și mai sus, finanțarea formării arbitrilor FRF este exclusiv în favoarea acestei organizații, atâta vreme cât prestațiile arbitrilor sunt execrabile, afectând rezultatele, clasamentele și integritatea competiției Liga I. Trebuie să subliniem că în nicio țară în care există ligă profesionistă, managementul proiectului VAR nu a fost realizat de federația națională”.

Liga Profesionistă de Fotbal și Federația Română de Fotbal se află de la începutul acestui an într-un conflict pe tema atribuțiilor care revin celor două instituții în implementarea arbitrajului video (VAR) în Liga I.
LPF a realizat un parteneriat cu compania EAD, cea care deține drepturile TV din Liga I, aceasta achiziționând tehnologia VAR în valoare de 800.000 de euro.
De partea cealaltă, FRF refuză să plătească suma de 500.000 de euro necesară pregătirii arbitrilor VAR. Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat că în cazul în care Liga Profesionistă de Fotbal nu contribuie cu nicio sumă de bani pentru pregătirea arbitrilor, VAR va fi folosit doar la meciurile din Cupa României, competiție organizată de FRF.

 

Adauga un comentariu