Prima pagină » Culinar » Glazură simplă de cacao cu ulei. Perfectă pentru torturi și prăjituri

Glazură simplă de cacao cu ulei. Perfectă pentru torturi și prăjituri

19 ian. 2025, 12:55,
Redacția BZI în Culinar

Glazură simplă de cacao cu ulei este ideală pentru ornarea prăjiturilor pe care le prepari. Nu vei avea nevoie de ingrediente sofisticate, deoarece acestea se află în orice bucătărie. Pentru cei ce savurează cu plăcere prăjiturile sau torturile învelite într-o glazură delicioasă, cu siguranță această rețetă o să fie pe placul tău.

Chiar dacă rețetele culinare au evoluat datorită ingredientelor actuale care ne ușurează munca, de multe ori ne mai întoarcem și la rețetele vechi, cu dor de gustul copilăriei. Una dintre acestea este rețeta de glazură oglindă cu cacao și ulei.

Glazură simplă de cacao cu ulei

Glazurile de torturi și de prăjituri se prepară, foarte simplu la momentul actual, din diferite tipuri de ciocolată, cu frișcă lichidă. Însă glazura de cacao, așa cum se prepară pe vremea bunicii, este mai densă, cu gust mai accentuat pe cacao și mai colorată. Se prepară cu unt sau ulei și lapte, plus ingredientul principal: pudra de cacao. În plus, poate fi preparată și de post, folosind apă în loc de unt.

Pentru reușita unei glazuri perfecte pentru torturi și prăjituri, este important să optezi pentru ingrediente de calitate. Pudra de cacao este ingredientul principal ce necesită atenție în alegere. Optează pentru cea cu peste 20% coeficient de grăsime. Al doilea ingredient principal pentru reușita glazurii de cacao este untul.

Alege un unt calitativ cu peste 80% grăsime. Iar nu în ultimul rând, laptele are și acesta un rol important, așa că optează pentru laptele clasic, nepasteurizat cu aproximativ 3,5% grăsime. Descoperă și rețeta de glazură din ciocolată topită. Iată de ce ai nevoie 50 gr pudră de cacao, 200 ml lapte, 50 gr unt cu 82 % grăsime, 150 gr zahăr, 1 linguriță esență de rom sau de vanilie, 5 gr gelatină( opțional). Pentru varianta de post ai nevoie de 75 gr pudră de cacao, 200 gr zahăr 125 ml apă, 25 ml ulei, 1 linguriță esență la alegere și 5 gr gelatină( opțional).

Indiferent de varianta pentru care optezi să prepari glazura, mai întâi vei aduce pe masa de lucru toate ingredientele din listă, dar și ustensilele de care ai nevoie. Ai nevoie de o cratiță, un tel și o spatulă de amestecat, dar și de o sită pentru pudra de cacao.

Cum prepari glazura

Mai întâi pune gelatina la hidratat în apă cât să fie acoperită. Apoi trece pudra de cacao prin sită direct în cratița de preparare. Adaugă zahărul și amestecă-l bine cu pudra de cacao. Apoi toarnă treptat laptele rece, în timp ce amesteci energic cu telul pentru omogenizare.

Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe compoziția, amestecând continuu pentru a deveni compactă. Apoi adaugă untul și esența și omogenizează compoziția. Diluează gelatina hidratată, pe baie de aburi și adaug-o fierbinte peste glazura de cacao, de asemeni, fierbinte. Din nou omogenizează glazura, las-o să se tempereze 5-6 minute, apoi o poți întinde peste tort sau peste deserturile pentru care o prepari. Gelatina este opțională, însă va oferi glazurii un plus de stabilitate.

Pentru varianta cu ulei vei proceda asemănător mai întâi pudra de cacao trecută prin sită cu zahărul. Apoi adaugi treptat apa și amestecă până la omogenizare. Fierbe compoziția până când devine mai consistentă, adaugă uleiul și esența și omogenizează. Adaugă și gelatina hidratată și diluată ca în exemplul anterior și omogenizează compoziția, astfel vei obține o delicioasă glazură simplă de cacao cu ulei.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 decembrie 2025
24 decembrie 2025