Prima pagină » Actualitate » Granița cu Egiptul a fost deschisă! Primii cetățeni străini care au ieșit din Fâșia Gaza nu sunt români
Granița cu Egiptul a fost deschisă! Primii cetățeni străini care au ieșit din Fâșia Gaza nu sunt români

Granița cu Egiptul a fost deschisă! Primii cetățeni străini care au ieșit din Fâșia Gaza nu sunt români

01 nov. 2023, 14:25,
BZI.ro, în Actualitate

Vești bune pentru cetățenii din Fâșia Gaza. Punctul de trecere Rafah, la granița cu Egiptul, a fost deschis miercuri, 1 noiembrie 2023, iar primii cetățeni străini au reușit să iasă din infernul creat de război.

Zeci de persoane au așteptat încă de la primele ore ale zilei deschiderea frontierei. Tot în acel loc, o flotă de 80 de ambulanţe din Egipt a ajuns pentru a prelua palestinienii grav răniţi. Victimele vor fi transportate, în urma unui acord mediat de Qatar, la spitale de campanie din Peninsula Sinai. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că menține dialogul pentru evacuarea românilor blocați în Gaza, însă pe primele liste nu se află cetățeni români.

Astfel, 545 de cetățeni cu dublă cetățenie vor fi evacuați din Gaza. 90 de palestinieni aflați în stare gravă vor fi preluați de ambulanțele care au început deja să intre pe la punctul de frontieră Rafah, în Fâșia Gaza. Convoiul îi va transporta la unități medicale de campanie din Peninsula Sinai. Conform BBC, Egiptul construiește o astfel de unitate la circa 10 kilometri de granița cu Fâșia Gaza.

Pe lista cetățenilor străini și a oficialilor din partea agențiilor internaționale care vor trece miercuri, 1 noiembrie 2023, granița în Egipt sunt cetățeni iordanieni în mare parte. În jur de 350 de persoane cu cetățenie română sau cu dublă cetățenie sunt în Gaza, dintre care 260 ceruseră să fie evacuați, la ultima raportare a Ministerului de Externe.

Punctul de frontieră dintre Fâșia Gaza și Egipt s-a deschis

Vă aducem aminte faptul că autorităţile israeliene şi cele egiptene au transmis în cursul nopţii de marţi spre miercuri ca, urmare a negocierilor internaţionale complexe avute în ultimele zile, s-a hotărât deschiderea în cursul zilei de miercuri a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Republica Arabă Egipt, a transmis MAE.

Este permis tranzitul frontierei pentru funcţionarii organizaţiilor internaţionale, cazurile medicale şi cetăţenii din statele cu comunităţi reduse în Fâşia Gaza, au ținut să menționeze reprezentanții MAE printr-un comunicat de presă.

MAE anunță că, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autorităţile israeliene şi egiptene pentru evacuarea cetăţenilor români şi a familiilor acestora. Autorităţile egiptene şi cele israeliene au dat asigurări că granița va continua să fie deschis pentru evacuări şi în următoarele zile.

„Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei şi care acţionează în regim de permanenţă, 24/7, menţine coordonarea cu alte state şi organizaţii internaţionale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetăţeni/funcţionari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgenţă, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacităţii de sprijin consular”, se arată în comunicat.

De asemenea, MAE informează că, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autorităţile şi este pregătit să asigure condiţiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetăţenilor români din Fâşia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *