International

Greta Thunberg s-a întors la școală

Publicat: 25 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Greta Thunberg s-a întors la școală
Greta Thunberg s-a întors la școală

Activistă suedeză de mediu Greta Thunberg s-a întors la școală după un an de campanie pentru a reduce schimbările climatice.

„Anul meu de absență de la școală s-a terminat. Mi se pare grozav că în sfârșit mă întorc din nou la școală!”, a scris tânăra de 17 ani pe Twitter, atașând o fotografie cu ea și cu ghiozdanul pe spate și cu mâinile sprijinite pe bicicletă.

Greta Thunberg s-a întors la școală

Greta Thunberg nu a mers la școală anul trecut dedicându-şi timpul luptei împotriva schimbărilor climatice. În august 2019 a călătorit într-o ambarcaţiune până la New York pentru a participa la summitul ONU pentru climă, în cadrul căruia a rostit celebra frază „Cum îndrăzniţi?/How dare you?”, când i-a criticat pe liderii mondiali într-un discurs vizionat de un număr impresionant de oameni.

Pe parcursul anului, Thunberg s-a întâlnit cu activişti pentru climă din Europa şi America de Sud și de Nord şi a fost propusă la Premiul Nobel pentru Pace. De asemenea, a fost desemnată de revista americană Time „Omul anului” 2019.

Mişcare globală pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice

Anterior, adolescenta a demarat o mişcare globală pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice lipsind de la şcoală în zilele de vineri şi a organizat prima grevă şcolară în august 2018.

În loc să se îndrepte spre ultimii ani de gimnaziu, ea a călătorit peste Atlantic navigând cu barca – sperând să evidențieze emisiile de carbon ale zborului.

Destinația ei finală a fost conferința climatică COP25 ONU în capitala Chiliei Santiago.

Dar evenimentul a fost mutat în cele din urmă la Madrid din cauza tulburărilor masive din Chile, iar Thunberg a navigat din SUA în Europa la bordul unui catamaran aparținând unui cuplu tânăr australian.

În America de Nord, Thunberg i-a mustrat pe liderii mondiali și a avut mai multe întâlniri cu fostul președinte american Barack Obama. I s-au dat cheile orașului Montreal și a călătorit pe continent într-o mașină electrică Tesla împrumutată de fostul guvernator din California și actor Arnold Schwarzenegger.

Un milion de euro pentru grupurile climatice

Greta Thunberg a primit un premiu de un million de euro, pe care i-a donat grupurilor care lucrează pentru protejarea mediului și oprirea schimbărilor climatice.

„Acești bani sunt mai mulți decât am nevoie, dar toți banii vor fi donați, prin intermediul fundației mele, diferitelor organizații și proiecte care lucrează pentru a ajuta oamenii din prima linie, afectați de criza climatică și de criza ecologică”, a spus adolescenta suedeză.

Ea a fost distinsă cu premiul Gulbenkian pentru umanitate pentru modul în care „a reușit să mobilizeze generațiile tinere pentru cauza schimbărilor climatice și lupta tenace pentru a modifica un status quo care persistă”, a declarat anterior Jorge Sampaio, președintele juriului de premiere.

Primii 100.000 de euro din banii primiți ca premiu au mers în campania „SOS Amazonia” condusă de Friday For Future Brazil pentru combaterea focarului de coronavirus în Amazon.

Alți 100.000 de euro vor merge la Fundația Stop Ecocide „pentru a-și susține activitatea pentru a face ecocidul o crimă internațională”, a declarat Thunberg pe Twitter.

Un million de euro este cel mai mare premiu câștigat de activista de mediu în vârstă de 17 ani, care a câștigat și premiul pentru drepturile omului de la Amnesty International și premiul Suediei Dreptul de Viață, de multe ori prezentat ca o alternativă Nobel.

Adauga un comentariu