Prima pagină » Actualitate » Grevă în Marea Britanie. Mii de angajaţi universitari protestează din cauza veniturilor mici şi a condiţiilor de muncă

Grevă în Marea Britanie. Mii de angajaţi universitari protestează din cauza veniturilor mici şi a condiţiilor de muncă

24 nov. 2022, 13:30,
în Actualitate

Sectorul învăţământului superior britanic ar putea fi blocat. Peste 70.000 de angajaţi, printre care lectori, bibliotecari şi cercetători, vor participa la prima zi de grevă din cauza salariilor, condiţiilor de muncă şi pensiilor. Greva se va organiza în peste 150 de universităţi. La momentul respectiv, Marea Britanie se confruntă și cu o criză în domeniul politic, dar și economic.

În acest sens, aproximativ 2,5 miloane de studenţi s-ar putea confrunta cu dificultăţi, întrucât mii de angajaţi ai universităţii încep astăzi, 24 noiembrie 2022, acţiuni industriale. Se consideră a fi cea mai mare greva din istoria învăţământului superior din Regatul Unit.

Grevă în Marea Britanie. Mii de angajaţi universitari protestează

Greva va avea loc astăzi, mâine şi miercuri, săptămâna viitoare. Potrivit Sindicatului Universităţii şi Colegilor (UCU), greva va bloca învăţământul.

”Personalul este epuizat, dar ripostează și vor bloca întregul sector”, a spus secretarul general al UCU, Jo Grady, care a avertizat cu privire la ”acțiuni și mai mari” în noul an, dacă nu există o ofertă îmbunătățită de la angajatorii.

Acesta a mai adăugat ca de vina ar fi conducerea universităţii.

”Prorectorii sunt de vină. Conducerea lor nefericită a dus la cel mai mare vot pentru grevă întâlnit vreodată în sectorul nostru. Studenții sunt alături de personal pentru că știu că acest lucru nu poate continua”, a mai menţionat Jo Grady.

Printre cererile Sindicatului Universităţii şi Colegilor se includ: creşterea salariului, după creşterea cu 3% din acest an, încetarea contractelor nesigure, inversarea reducerilor impuse în acest an în ceea ce priveşte pensiile.

Ministrul pentru Competente, Ucenicie şi Învăţământ Superior, Robert Halfon, a menţionat că „este foarte dezamăgitor”, întrucât studenţii, care au suferit în timpul pandemiei, vor suferi şi acum din cauza perturbărilor din domeniul învăţământului. Însă, studenţii au susţinut profesorii.

”Am fost întotdeauna clar: condițiile de muncă ale personalului sunt condițiile de învățare ale studenților și, de mai bine de un deceniu, ambele au fost atacate de un sector care pune profitul mai presus de educație”, a declarat vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor pentru învăţământul superior, Chloe Field.

Raj Jethwa, directorul executiv al Asociației Angajatorilor Universităților și Colegiilor, a declarat: ”Liderii sindicali trebuie să ofere membrilor lor o evaluare realistă și corectă a ceea ce este realizabil, deoarece greva nu creează bani noi pentru sector”.

Marea Britanie se confruntă cu o criză politică și economică

Timp de câteva luni, Marea Britanie se confrunta cu o criză atât în domeniul politic, cât şi economic. În domeniul politic, criza a început după ce în octombrie 2022, Liz Truss şi-a dat demisia. Liz Truss a demisionat după 44 de zile, iar toată procedura prin care a fost numită premier a durat 54 de zile. Aceasta este a doua demisie de premier în 3 luni.

Guvernul a fost aruncat în haos după ce mai mulți miniștri au plecat din cabinetul guvernului. Totodată, nemulțumirea deputaţilor conservatori a venit odată cu introducerea celor mai mari reduceri de taxe din Marea Britanie din ultimii 50 de ani, ceea ce investitorii au respins categoric.

Vorbind de situația economică în Marea Britanie, am putea adăuga că economia statului este acum în contracție. Ministrul de Finanțe, Jeremy Hunt, a declarat recent că Marea Britanie este „acum în recesiune”.

Așadar, în Marea Britanie mii de angajați universitari protestează. Este a doua cea mai mare grevă din istorie a fost în 2006, când 60.000 de angajați au ieșit în stradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`