Prima pagină » Local » Greva japoneză continuă în sistemul medical. Angajații amenință cu grevă generală, începând cu data de 15 iunie

Greva japoneză continuă în sistemul medical. Angajații amenință cu grevă generală, începând cu data de 15 iunie

10 iun. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Greva japoneză continuă, angajații din sistemul medical își cer drepturile și afirmă faptul că nu vor renunța până când inechitățile care le-au îngreunat viața nu vor fi corectate

Începând cu perioada 15-20 iunie, angajații din sănătate ar putea intra în grevă de avertisment, cu suspendarea activității timp de două ore, zilnic. Protestatarii amenință cu grevă generală, dacă reprezentanții Ministerului Sănătății nu garantează că toate inechitățile din sistemul de salarizare vor fi rezolvate de o nouă lege. Începând cu 8 iunie, au fost discuții repetate între reprezentanții angajaților din sistem și cei ai Ministerului Sănătății. Greva japoneză s-a instalat deja în spitale.

În urma discuțiilor care au avut loc, începând cu data de 8 iunie, au fost rezolvate o parte dintre revendicări, anume acordarea la nivel maxim a salariilor pentru personalul auxiliar, fizicieni, kinetoterapeuți, asistenți sociali, personalul TESA (Tehnic, Economic și Socio-Administrativ). Acestea însă nu au adus niciun plus pentru angajații din sistemul medical. Scopul acestora nu este să facă grevă, ci să rezolve niște probleme care datează încă din anul 2018.

„Greva continuă până în data de 15 iunie, pentru că am zis să dăm timp pentru discuții, au fost niște întâlniri cu reprezentanții Guvernului. O parte dintre revendicări au fost rezolvate, de pe ordonanța aprobată pe data de 8 iunie, cu privire la acordarea la nivel maxim a salariilor celor care sunt salarizați pe anexa doi, respectiv personalul auxiliar, fizicieni, kinetoterapeuți, asistenți sociali, personalul TESA. Era una dintre revendicări ca salarizarea să fie la nivel maxim, prin lege, încă de la finalul anul 2022.

Rămân în continuare niște lucruri de rezolvat, privind sporul orelor de sâmbătă și duminică, plata turelor de noapte, plata gărzilor la salariul actual, nu la cel din 2018, care ar aduce ceva în plus și pentru restul categoriilor, vorbim aici despre asistenți medicali pentru care doar aprobarea plății anexei doi, la nivelul prevăzut în lege, nu aduce niciun plus. Oricum, greva japoneză continuă, pe data de 15 iunie vom trage niște concluzii. Dacă întâlnirile pe care le-au avut colegii de la București și pe care le vom avea și zilele următoare vor rezolva și celelalte aspecte”, declară Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

După greva japoneză urmează greva de avertisment cu întreruperea activității timp de două ore

 poză cu ecuson de grevă japoneză

Începând cu perioada de 15-20 iunie, se are în vedere o grevă de avertisment, în care toată activitatea va fi suspendată timp de două ore zilnic

Frustrarea este mare pentru că, deși sunt bugetari, nu beneficiază de vouchere de vacanță. Alte revendicări pe care le cer angajații din domeniul medical sunt plata gărzilor și turelor de noapte, de sâmbătă și duminică la salariul actual, nu la cel din anul 2018. Paradoxul stă în faptul că unii primesc sporuri la maxim, iar alții la minim, deși lucrează la aceeași specialitate, dar în spitale diferite.

„Vorbim și despre plata voucherelor de vacanță din bugetul de stat, pentru că, dacă tot suntem bugetari, ar trebui ca și pentru noi să fie plătite din bugetul statului. Lucru care nu se întâmplă și care a făcut ca multe spitale în anii anteriori și chiar și anul acesta să nu aibă nicio posibilitate de a plăti voucherele de vacanță. Vorbim și despre faptul că de la 1 iulie se vor renegocia bugetele spitalelor. Nu știm încă dacă sumele vor acoperi și creșterile de prețuri la medicamente, materiale de utilități, lucru care este extrem de important.

Trebuie să avem garanții ca toate inechitățile din sistemul de salarizare vor fi rezolvate de o nouă lege de salarizare, pentru că există faptul că unii primesc sporuri la maxim, iar alții primesc sporuri la minim și asta face ca la finalul lunii să constat că am colegii care lucrează la aceeași specialitate, dar în spitale diferite, au diferite niveluri de salarizare. Paradoxal, în centrele universitare, activitatea este cea mai complexă, iar nivelul de salarizare este inferior unor spitale de rang inferior”, declară Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Angajații din sistemul medical își cer drepturile

 poză cu protestatari

Protestatarii amenință cu grevă generală, dacă reprezentanții Ministerului Sănătății nu garantează că toate inechitățile, din sistemul de salarizare, vor fi rezolvate de o nouă lege de salarizare

Dacă reprezentanții Ministerului Sănătății nu garantează rezolvarea inechităților, protestatarii se vor prezenta în perioada 15-20 mai la București, pentru a-și cere drepturile.

„Există mari șanse să organizăm mitinguri de protest în capitală, grevă de avertisment cu întreruperea activității două ore, ulterior greva generală. Toate acestea se vor întâmpla între 15 și 20 iunie, nu am stabilit data exactă, pentru că am dat timp pentru discuții. Din perioada în care am declarat existența premiselor unui conflict de muncă a trebuit să parcurgem niște pași. Scopul nostru nu este să facem grevă, ci să rezolvăm niște lucruri și ajungerea la grevă este un mijloc prin care încercăm să rezolvăm ceea ce ne-am propus. Ne dorim că toată lumea să fie înțeleaptă, să stăm la masă și să discutăm, decât să ajungem la grevă”, declară Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Greva japoneză este semnalul pe care salariații din sistemul medical îl trag. Nu-și doresc să facă grevă, dar, dacă aceasta se cere, în perioada 15-20 iunie vor ieși în stradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024