Economic Local

Personalul din spatele medicilor, uitat de stat. Cu cât trebuie să se descurce lunar o infirmieră care lucrează într-un spital din Iași

Publicat: 30 mai 2023
_____ Vizualizări 9 Comentarii
Personalul din spatele medicilor uitat de stat. Cu cât trebuie să se descurce lunar o infirmieră care lucrează într-un spital din Iași
Salariu de care personalul auxiliar din spitale beneficiază este de 2500 de lei. Mulți sunt nemulțumiți și se plâng la sindicatul sanitar pentru că nu reușesc să se descurce cu cheltuielile lunare

Angajații din sănătate se pregătesc de proteste. Principala revendicare: majorarea salariilor. Categoriile de personal cele mai afectate sunt infirmierii, brancardierii, îngrijitoarele și personalul TESA, unde salariile au rămas la nivelul anului 2018

În urma protestelor care au avut loc în ultimii ani, nimic nu s-a schimbat pentru ei. Din acest motiv, trebuie să renunțe la mai multe beneficii pentru a reuși să trăiască de la o lună la alta. Salariul de care personalul auxiliar din spitale beneficiază este de 2.500 de lei net. Mulți sunt nemulțumiți și se plâng că nu reușesc să se descurce cu cheltuielile lunare.

Personalul auxiliar din spitale, nevoit să se descurce cu un salariu de nimic

monede
Angajații din sistem spun că odată cu creșterea prețurilor nu reușesc să facă față cheltuielilor cu același buget din anul 2018

Frustrarea este mare, mai ales în rândul infirmierilor, îngrijitorilor sau al brancardierilor, al căror salariu nu respectă nici măcar legea promulgată în 2018. Bugetul spitalelor este la fel ca în anii trecuți, deși prețurile pentru materiale a crescut considerabil.

„Este adevărat că în anul 2018 a fost o creștere salarială, dar, având în vedere inflația din ultimii ani, această creștere este una nesemnificativă, pentru că de la început nu a fost una spectaculoasă. În special pentru asistenții medicali, infirmiere sau brancardieri, unde, într-un procent de 80 la sută, au salarii cuprinse între 3 mii și 4 mii de lei brut. În această sumă intră și munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică, sporul pentru turele de noapte și indemnizația de hrană.

Pentru că, dacă nu ar fi indemnizația de hrană, ar trebui să mai dăm jos din acest salar aproximativ 500 de lei. Acești oameni fac un efort suplimentar pentru a ajunge la cifrele acestea. Pentru personalul auxiliar situația este una dramatică, pentru că ei nu au ajuns în grila prevăzută în anul 2022. Sporul pentru condiții de risc al personalului auxiliar se calculează la salariul din 2018 și nu la salariul actual care între timp a mai crescut. Acest lucru este extrem de frustrant, pentru că orele în plus nu sunt calculate la salariul actual, din acest motiv sunt nemulțumiri.

Dacă s-ar aplica noua lege de salarizare, așa cum este scrisă, ar aduce câteva venituri în plus întregului corp din sistemul sanitar, inclusiv al celor din TESA”, declară Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Sindicatul Sanitas anunță noi proteste

asistente medicale
Salariu de care personalul auxiliar din spitale beneficiază este de 2500 de lei. Mulți sunt nemulțumiți și se plâng la sindicatul sanitar pentru că nu reușesc să se descurce cu cheltuielile lunare

Prin noua lege de salarizare se așteaptă introducerea sporurilor în salariul de bază, creșterea valorii tichetelor de masă, a sporurilor de gardă și de noapte, precum și a indemnizației de hrană. Angajații din sistem spun că odată cu majorarea prețurilor nu reușesc să facă față cheltuielilor cu același buget din anul 2018.

„Evident că lucrurile par că au explodat anul acesta. Din cauza creșterii prețurilor,  care au erodat la maxim puterea de cumpărare, este justificat să ceri niște creșteri care să acopere cât de cât inflația. Gândiți-vă că indemnizația de hrană în sistemul bugetar este de 9 lei pe zi. Tichetele de masă pentru sistemele private sunt în valoare de 40 de lei. Masa pentru un bugetar este 9 lei, iar pentru cei care primesc tichete de masă este de 40 de lei, nu e firesc să reclamăm și noi creșterea indemnizației de hrană? Căutăm tot felul de variante legale prin care să se majoreze veniturile angajaților.

Vrem să se aplice ceea ce există deja ca și lege. Continuăm cu strângerea de semnături, vrem să urmăm toți pașii necesari. Suntem chemați la negocieri, iar toate acestea durează aproximativ zece zile. Vom face greva de avertisment cu întreruperea activității 2 ore, după greva generală. Nu vă ascund faptul că lipsa unui Guvern care să vină astăzi să ne spună ceva și după să se schimbe într-un fel ne încurcă”, declară Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Personalul auxiliar din spitalele este cel care simte cel mai tare presiunea provocată de creșterea prețurilor.

Comentarii
  • Infirmierele, brancardierii, etc….iti baga mana in buzunar in orice spital. Daca nu „dai” nu esti schimbat, spalat, hranit, nu ti se schimba asternutul…esti tratat urat. La Neuro in Tatarasi, imobilizat la pat dupa un AVC, ti se pretinde ca rudele sa vina si sa te spele/schimbe. Au tupeu maxim…Sunt foarte obraznici, vorbesc urat… Si nu acum, practica asta este de ani si ani de zile…Si vor mariri de salarii???? Dati afara, angajati altii cu salarii marite si daca sunt prinsi ca trateaza urat pacientii , luate masuri imediat.

  • Ptr Plm:7-8000 lunar la spitalele unde sporul de ATI este maxim . La cel mai mare spital din Moldova, unde vin toate urgentele, salariul nu depaseste 5500(pentru ca sporul ATI este minim) .Si aici chiar se munceste.

  • Si tot pentru Plm , sa stii ,ca sunt in momentul de fata, asistente , ce au salariu mai mic ca o ingrijitoare , nu vorbesc de infirmiera sau brancardier…deci , mai intereseaza-te.

  • Bre, eu doar am zis sa nu generalizam, sunt si asistente care castiga mult. Si da, este normal sa existe diferentieri salariale intre brancardierii, infirmiere si asistente.

  • La ATI Sf. Maria Iasi, o asistenta ridica lunar 7500 ron. Nu stiu daca e sporul maxim, dar asta e salariul, acolo. Probabil ca e la fel si la celelalte spitale.

  • Bai arogantule!
    Ai fost bagat in politica ca mare consilier judetean si nu ai facut nimic, ca meserie esti praf , bani iei de rupi din cotizatii si faci avere.
    Hai siktir!

Adauga un comentariu