International

Guvernul elen scutește bisericile de restricțiile anti-COVID-19

Publicat: 04 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul elen scutește bisericile de restricțiile anti-COVID-19
Enoriașii nevaccinați vor putea intra în biserici doar dacă prezintă un test negativ

Guvernul grec a luat decizia de a scuti bisericile de restricțiile împotriva COVID-19. Această decizie a venit după ce Grecia a anunțat că se vor adopta măsuri mai stricte, printre care și prezentarea certificatului verde în instituții și restaurante.

Cu toate acestea, preoții au obligativitatea de a se testa de cel puțin două ori pe săptămână pentru COVID-19, regulă cu valabilitate extinsă și aplicată la toți angajații greci.

Guvernul grec a ridicat restricțiile anti-COVID-19 pentru biserici

În Grecia, situația pandemiei nu este foarte bună, numărul noilor cazuri fiind în creștere în timp ce campania anti-vaccinare împotriva noului coronavirus avansând lent. În acest context, autoritățile au înăsprit măsurile de protecție dar nu și pentru biserici. Premierului conservator Kyriakos Mitsotakis, într-o declarație făcută zilele acestea, a anunțat faptul că de sâmbătă, 6 noiembrie 2021, accesul în bănci, instituții, centre comerciale, restaurante, terase și alte spații publice, se va face doar pe baza de certificate de vaccinare sau test negativ valabil.

Însă de la acestea, vor rămâne excluse magazinele alimentar, farmaciile și bisericile. Cu toate astea, această decizia a stârnit multe controverse în pricipal din cauza faptului că biserica a fost pusă pe aceeași treaptă cu farmaciile și magazinele alimentare, fiind provocată o revoltă politică.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei face apel către preoți să se vaccineze anti-COVID-19

Deși biserica este exceptată de la anumite măsuri de protecție, totuși preoții sunt nevoiți, la fel cum sunt obligați toți salariații din Grecia să se testeze de cel puțin două ori pe săptămână. În acest context, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei s-a adresat tuturor preoților dar și credincioșilor, cu cerea ca aceștia să se vaccineze. Cu toate astea, există o puternică opoziție în rândul clerului vis-a-vis de imunizarea împotriva noului coronavirus.

Astfel că, mulți preoţi vehiculează diferite idei precum că tot ceea ce trăim acum este o conspirație, pandemia fiind inventată ”pentru a le lua credinţa creştinilor ortodocşi”.  Alte idei puternic susținute sunt acelea că în biserici nu este posibil să te infectezi.

”Indiferent că este sau nu un spaţiu sacru, aceasta nu împiedică răspândirea virusului”, declară Athina Linu, profesorul de epidemiologie de la Universitatea din Atena.

Dan Barna vrea ca BOR să se implice în campania de vaccinare. Acesta a dat exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia

Amintim faptul că, în luna iulie 2021, Dan Barna a făcut mai multe declarații privind campania de vaccinare anti-COVID-19 și a măsurilor de protecție, sugerând faptul că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să se alăture în susținerea acestei campanii. Mai mult decât atât, acesta i-a cerut lui Florin Cîțu, să inițieze un dialog cu Biserica Ortodoxă pentru a deveni partener pentru vaccinare, oferind exemplul de implicare pe care îl are Biserica Ortodoxă din Grecia.

„Cred că este momentul să discutăm foarte clar și-i voi propune premierului ca, în ședința de Guvern, să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă și un parteneriat cu Biserica Ortodoxă, ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru, și iată – Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil, sunt convins și am încredere în înțelepciunea și a celorlalți ierarhi că acest mesaj este timpul să fie dat, tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm, pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat”, a declarat Dan Barna.

Adauga un comentariu