Dan Barna îi cere premierului Florin Cîțu să inițieze un dialog cu Biserica Ortodoxă pentru a deveni partener pentru vaccinare.
Vicepremierul Dan Barna, lider USR PLUS, îi cere premierului Florin Cîțu să inițieze un dialog cu Biserica Ortodoxă pentru a deveni partener pentru vaccinare.
„Cred că este momentul să discutăm foarte clar și-i voi propune premierului ca, în ședința de Guvern, să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă și un parteneriat cu Biserica Ortodoxă, ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru, și iată – Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil, sunt convins și am încredere în înțelepciunea și a celorlalți ierarhi că acest mesaj este timpul să fie dat, tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm, pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat”, a spus, luni după-amiază, Dan Barna.
Copreședintele USR PLUS a spus că România are perspectiva unui nou val al pandemiei.
„Un astfel de parteneriat cu Biserica, în urma căruia de la nivelul vârfului bisericii să se transmită un mesaj către toți preoții să îi încurajeze pe enoriași să se vaccineze, cred că ar putea să aibă un impact care să mai ridice rata națională de vaccinare. (…) Sunt convins că tocmai perspectiva ca România să intre din nou într-o situație dificilă… se poate găsi și în rândul bisericii o rezonabilitate legată de susținerea acestui mesaj de vaccinare”, a adaugat Dan Barna.
Patriarhia Română, după ce Dan Barna cere implicarea Bisericii Ortodoxe Române în campania de vaccinare
Dan Barna a precizat că va propune prim-ministrului Florin Cîţu ca Biserica Ortodoxă să devină partener în campania de vaccinare pentru ca preoţii să transmită mesaje în acest sens. El a oferit exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia, unde în urma unui astfel de demers, rata vaccinării a ajuns la 50%.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, precizează că BOR ”și-a afirmat și explicitat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala”. Totodată, acesta a precizat că ”implicarea cultelor religioasă pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă nu poate transgresa însă limitele contextului”.
”In legătura cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) in demersul de convingere a oamenilor sa se vaccineze, e bine să ne amintim că in România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică.
Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat și explicitat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea și protejarea lor și a celor dragi.
Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent.
Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus.”, punctează Vasile Bănescu.