National

Guvernul Orban ține morții de COVID-19 în remorcă frigorifică pe stadion

Publicat: 17 nov. 2020

Pandemia de coronavirus a evoluat inimaginabil în ultima perioadă. Autoritățile din România se pare că sunt depășite de această situație. Numărul deceselor și a cazurilor de infectare a crescut alarmant. În Timișoara, la Spitalul Victor Babeş nu sunt locuri suficiente pentru persoanele care au murit din cauza infecției cu noul coronavirus. Aceștia sunt depozitați într-o remorcă frigorifică pe stadionul din oraș.

Pentru a fi ajutați cu transportul și cu această externalizare a morgii, conducerea a semnat un contract valabil pană la finalul anului cu o firmă de pompe funebre. Conform contractului publicat pe SICAP, preţul este de 81.000 de lei şi include transportul şi depozitarea, pentru 24 de ore, a 150 de persoane decedate.

„Cel mai mult am avut până acum într-un weekend, 10 decese. Imaginaţi-vă 10 decese puse pe două locuri. De la acest fenomen am luat această decizie. Am încheiat un contract cu o firmă de pompe funebre să ne ajute cu transportul şi să ne ajute să depozităm decedaţii. Am luat această decizie pentru a asigura condiţii decente, ca aparţinătorii să îşi ia trupurile neînsufleţite”, a explicat managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, Cristian Oancea, pentru Aleph News.

Persoanele decedate sunt ținute în remorca frigorifică până în momentul în care familia vine pentru a le ridica trupurile.

„Am avut cazuri în care aparţinătorii erau carantinaţi, fiind pozitivi, şi nu puteau să ridice trupurile neînsufleţite şi atunci s-a luat această decizie tocmai pentru a decongestiona şi a oferi o soluţie civilizată. Când avem un volum mare de decedaţi nu putem să-i punem pe jos, trebuie să ne comportăm civilizat şi decent şi să avem totuşi un spirit ecumenic”, a mai spus Oancea.

Vaccinul pentru coronavirus: de la vis la realitate. Care sunt principalele diferențe între Pfizer și Moderna

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a vorbit despre cele două vaccinuri împotriva infecției cu noul coronavirus. Acesta a menționat care sunt principalele diferențe și când vor avea acces cetățenii la ele. De asemenea a menționat că va fi nevoie de administrarea a două doze pentru fiecare persoană pentru a-și face efectul.

„Sunt doua companii care au terminat studiile clinice, Pfizer si Moderna. Ambele vaccinuri sunt de tip ARN mesager, contin acid nucleic care dau comanda celulelor corpului sa produca o proteina virala care ulterior provoaca un raspuns imun. Sunt oarecum similare, dar exista doua diferente mari legate de temperatura de pastrare, la Pfizer este – 80 de grade; vaccinul de la Moderna sa pastreaza mai usor, in frigider. Dar Moderna are productie limitata initial, au promis ca vor face doar 20 de milioane de doze pana la finalul anului si un miliard anul viitor, dar aproape sigur ca acordul Comisiei Europene este cu Pfizer”

„Nu vreau sa fac speculatii (legat de data aparitiei vaccinului pe piata) dar în ianuarie este posibil ca vaccinul Pfizer să primească autorizația. Vreau sa spun ceva foarte important pentru populatie: autorizarea de comercializare se acorda doar daca studiile prezentat de companie reflecta faptul ca vaccinul este sigur, adica nu produce reactii adverse grave, si daca vaccinul este eficient. Primele cantitati care vor fi disponibile in prima faza vor ajunge pentru circa 4% din populatia UE”
Daca in ianuarie vaccinul primeste OK-ul pentru a fi pus pe piata, cel mai devreme in Romania va ajunge probabil in februarie”

„Pana la 9 milioane de vaccinuri ar putea ajunge in Romania dar in transe, nu dintr-o data. Prima transa nu cred ca va putea fi mai mare de 1 milion de doze”

Adauga un comentariu