Actualitate

Guvernul reduce plafonarea prețului la energie electrică pentru a încuraja românii să facă economie la curent

Publicat: 01 sept. 2022
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Guvernul reduce plafonarea prețului la energie electrică pentru a încuraja românii să facă economie la curent
Guvernul reduce plafonarea prețului la energie electrică pentru a încuraja românii să facă economie la curent

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), a prezentat, joi, la finalul ședinței de Guvern, noile reglementări care se vor aplica până pe 31 august 2023 pentru prețurile la energie electrică și gaze naturale.

1. La energie electrică, prețul plafonat va fi de maximum 0,68 lei/kWh în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv. Pentru românii care consumă energie electrică peste 100 de kWH/lună, guvernul oferă preț plafonat de 0,80 lei/kWh doar până la 255 de kWh, față de 300 de kWh ca până acum.

„Încercăm să stimulam populația să facă o economie, prețul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kwH din acest plafon, restul până la 300 la prețul din contract”, a explicat ministrul.

Se introduce o modalitate de a încuraja furnizorii să caute energie ieftină

2. Dacă iarna trecută a existat un plafon de consum la gaze naturale, iarna aceasta nu va mai exista acest plafon de consum. Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale va fi de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.

3. La gazele naturale care ajung la populatie, pretul va fi reglementat: producătorii au obligatia să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei pe MWh și de asemenea este plafonat și pentru producția de energie termică la acelasși preț pentru CET-uri.

4. Se introduce o modalitate de a încuraja furnizorii să caute energie ieftină și să nu aștepte ca statul să deconteze indiferent de sumă. S-a stabilit un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al MWh de energie electrică la 1.300 de lei, practic tot ce este peste 1.300 de lei, dacă furnizorul nu este suficient de competitiv să-și caute energie și crede că i se poate deconta orice preț, nu va mai beneficia de bani de la bugetul de stat.

Se descurajează tranzacțiile succesive

5. Se descurajează tranzacțiile succesive, uitandu-ne în piața la faimoasa trecere de la un trader la altul pentru a crește artificial prețul energiei sau gazului va fi foarte dur sancționată cu 5% din cifra de afaceri”

6. Statul, Ministerul Energiei prind AGA acolo unde statul e acționar, de la 1 noiembrie va elabora strategiile astfel încât să se asigure că vor încheia tranzacții pe termen de 5 ani între producători și consumatorul final, să nu mai fie speculații pe piață.

Comentarii
  • si uite asa a cazut si mitul potrivit careia piata libera scade preturile. daca nu era statul care sa plfoneze, ne cumparam lampi cu gaz.

  • Cum sa scada pretul daca Ministrul Energiei are7 statii de livrare combustibil? Eu nu stiu dar in targ „babele” spun ca este omul domnului Presedinte Iohanis. Intrebare: ce interes ar avea Presedintele in aceasta situatie. Poate ne vor raspunde asa zisii Analisti care sunt pe sticla frecvent.

  • Niste mizerii marca Iohaniis. Acest individ pana nu vinde tot, pana nu vede Romania pe butuci, nu se lasa.Cum sa vii sa bagi frica in romani ca sa sustii Germania????? Oamenii vor iesi in strada domnilor guvernanti, domnule Iohannis si cred ca veti deveni persoanele” non grata” ale Romaniei anului 2022. Faceti-va bagajele.

Adauga un comentariu