Guvernul României a prelungit astăzi plafonarea prețurilor la energie. Modalitatea de acordare a reducerilor se va schimba radical, spune Ministrul Energiei. Se lucrează împreună cu Ministerul Muncii la un nou sistem de sprijin pentru români: carduri pentru energie sau vouchere, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei anunță prelungirea schemei de compensare-plafonare cu 3 luni la energie electrică și cu 12 luni la gaz.
„Schema a asigurat conform datelor Eurostat al cincilea cel mai mic preț la energie electrică și al patrulea cel mai mic preț la gaze pentru români din întreaga UE”, a spus Burduja.
„Nu ne așteptăm să fie sume mari solicitate de furnizori”
El arată că în acest trimestru la energie electrivă sunt prețuri scăzute din piață, „deci nu ne așteptăm să fie sume mari solicitate de furnizori în cadrul procesului de compensare-plafonare”.
„La gaz, era important să acoperim întregul an gazier, pentru că vom ieși din sezonul rece cu un grad de umplere redus, nu doar noi, ci și UE, în depozitele de înmagazinare, iar reumplerea acestor depozite va însemna o cerere crescută pentru gaze și fără măsuri de plafonare românii, iarna următoare, ar fi plătit facturi mult mai mari”, a adăugat ministrul.
Autoritățile au facilitat și un proces de creștere a lichidității pe piețe
El a spus că autoritățile au facilitat și un proces de creștere a lichidității pe piețe, prin obligarea producătorilor să vândă 50% din energia disponibilă pe piețele engros sau la termen.
„Se va pune la punct și un mecanism de sprijin, carduri pentru energie sau vouchetre, cu ajutorul Ministerului MunciiM, astfel încât după expirarea schemei la energia electrică și cel puțin până la împlinirea termenului de 12 luni la gaze să existe acest sistem de protecție pentru românii aflați în sărăcie energetică”, a explicat Burduja.
El a spus că în ultimele luni prețurile pe piețele internaționale au crescut semnificativ după stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina: prețul la gaz a avut o creștere pe până la 65% pe piața europeană, iar la energie de 25%.
De asta avem peste 2lei pe kWh in contract? Plateste statul diferenta? Pe bune? Cat este datoria statului?