National

Guvernul României impune condiții discriminatorii de intrare în țară, consideră o asociație

Publicat: 28 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul României impune condiții discriminatorii de intrare în țară consideră o asociație
Guvernul României ar face discriminări pentru cetățenii care doresc să iasă și să intre în țară, susține o asociație

Un comunicat publicat de Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) critică Guvernul României pentru condițiile discriminatorii impuse oamenilor care doresc să intre în țară. Asociația face comparație cu alte țări şi arată că persoanele imunizate nu ar mai trebui să se testeze.

Vă aducem aminte faptul că orice cetățean care dorește să plece din România trebuie să se testeze la ieșirea din țară, în pofida faptului că este vaccinat.

Guvernul României impune condiții discriminatorii de intrare în țară

Într-o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, ANAT declarată că din punct de vedere economic România suferă din cauza faptului că Guvernul României impune condiții discriminatorii de intrare și de ieșire din țară. Aceștia sublinează faptul că statele nu impun testarea la ieșirea din țară și că certificatul verde de vaccinare este recunoscut. Faptul că turiștii sunt puși să se testeze la ieșirea din țară duce la neîncrederea și frica turiștilor. Aceștia nu doresc să rămână în carantină într-o țară străină și nici să piardă zborul de retur:

 

„Din punct de vedere social, obligativitatea impusă turiștilor de a se testa înainte de întoarcerea în țară a indus teama rămânerii la destinație în situația unui rezultat pozitiv (cu pierderea zborului de retur, angrenarea unor cheltuieli neprevăzute și carantinarea într-o țară străină în condiții necunoscute), care poate fi chiar fals pozitiv uneori (marja de eroare a testelor PCR fiind de circa 5%) însă consecințele devastatoare pentru călător și pentru agenția responsabilă de derularea pachetului de servicii rămân și sunt greu de gestionat. Cel mai nefericit impact îl au însă obligațiile impuse călătorilor imunizați (prin vaccinare ori post-infectare) (…).

ANAT cere Guvernului României eliminarea mai multor restricții

În încheierea comunicatului prezentat de stiripesurse, ANAT cere Guvernului României eliminarea a mai multor restricții. Printre ele se regăsește şi eliminarea testării la ieșirea din țară dar și eliminarea condițiilor suplimentate pentru persoanele imunizate:

Eliminarea condițiilor diferențiate de accedere în România, eliminarea condițiilor suplimentare privind testarea în cazul persoanelor imunizate sau testarea de tip PCR în celelalte situații, la destinație în 24 ore pentru rezidenți, respectiv la locul originii pentru nerezidenți. (…) explică ANAT într-o comunicare oficială către Guvernul României.

Mai multe țări din Europa au anunțat deja că vor ridica restricțiile de călătorie

La polul opus sunt două țări care au anunțat că vor renunța restricțiile de călătorie pe teritoriul lor. Vorbim despre Danemarca care prin vocea ministrului Sănătății a declarat că boala COVID-19 ar trebui scoasă din categoria bolilor grave și că Guvernul va începe relaxările populației.

În aceeași notă a comentat și premierul Marii Britanii, Boris Johnson care a anunțat că li se va permite tututor turiștilor intrarea în țară fără a mai face teste PCR, în condițiile în care aceștia sunt vaccinaţi. Anunţurile s-au produs în contextul în care de exemplu în Danemarca cazurile de COVID-19 cu subtulpina BA.2 sunt în creștere, iar situația din Marea Britanie este una asemănătoare.

În aceste momente nu se cunoaște dacă Guvernul României va reacționa la acuzațiile de discriminare a cetățenilor care vor să intre sau să plece din țară și nici dacă vor lua în considerare propunerile prezentate mai sus.

Adauga un comentariu