Actualitate

Guvernul se întâlnește astăzi pentru a adopta rectificarea bugetară! Lovitură pentru mai multe ministere care vor avea mai puțini bani

Publicat: 26 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul se întâlnește astăzi pentru a adopta rectificarea bugetară Lovitură pentru mai multe ministere care vor avea mai puțini bani
Ministerul Sănătății va primi mai mulți bani după rectificarea bugetară

Astăzi, 26 noiembrie 2021, în ședinața de guvern de la Palatul Victoria vor fi luate în discuție rectificarea bugetară și dificitul bugetar. Prim-ministrul Nicolae Ciucă anunțând faptul că sunt suficienți bani pentru plata pensiilor și a salariilor.

Se anunță faptul că Ministerele Sănătății, Muncii și Finanțele vor urma să primească cei mai mulți bani, în timo ce Ministerul Transportului va suporta o reducere a bugetului.

Rectificarea bugetară și deficitul bugetar, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului Ciucă

Joi, 25 noiembrie 2021, după primirea votului de încredere din partea Parlamentului, premierul Nicolae Ciucă a anunțat faptul că, în prima ședința a guvernului de vineri, principalele puncte ce se vor lua în discuție vor fi rectificarea bugetară și deficitul bugetar. De asemenea, premierul a oferit asigurări că nu vor exista probleme privind plata pensiilor și a salariilor dar și pentru Ministerul Sănătății.

„În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în şedinţa de Guvern de mâine şi, după ce vom avea aceste elemente tehnice, putem să comunicăm ce s-a întâmplat şi unde ne găsim cu ceea ce înseamnă asigurarea resurselor financiare. Ceea ce vă pot spune, în schimb, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor”, a declarat Nicolae Ciucă după primirea votului de încredere din partea Parlamentului.

De asemenea, s-a precizat faptul că în timp ce anumite ministere vor primi mai mulți bani, altele vor suporta o reducere a bugetului, conform unui proiect postat pe site-ul Ministerului Finanțelor, miercuri, 24 noiembrie. Astfel că, cele care vor urma să primească mai mulți bani fiind Ministerul Sănătății, Muncii și a Finanțelor, în timp ce Ministerul Agriculturii, Transporturilor, Energiei și cel al Economiei vor primi mai puțini bani la cea de-a doua rectificare ce a avut loc pe anul acesta.

Mai mult, în ceea ce privește bugetului asigurărilor sociale de stat se anunță o majorare cu 528,789 milioane de lei, în timp ce asigurările pentru șomaj cu 127,76 milioane de lei, așa cum se arată în proiectul de ordonanță de urgență privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2021, care a fost de asemenea publicat miercuri de către Ministerul Finanțelor.

Ce decizii au fost luate la ultima rectificare bugetară din 2021

În luna iulie 2021, a avut loc o altă rectificare bugetară pentru anul în curs. Premierul de atunci, Florin Cîțu, într-un mesaj postat pe pagina persoală, a vorbit despre problemele ministerelor care nu au cheltuit banii dați de Guvern, urmând a se lua măsuri în acest sens, mai exact sumele putând fi remaniate. La o analiză ulterioară, s-a constatat faptul că Guvernul cheltuise aproximativ 84% din fondurile programate în prima jumătate a anului 2021.

„Cum am promis, rectificarea bugetară începe cu o analiză a execuției bugetare pentru fiecare minister în parte.

ART. 56. (1) Până la data de 25 iulie 2021 ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate transmit la Ministerul Finanţelor o analiză a execuţiei bugetare pe primele 6 luni faţă de programul semestrului I stabilit prin repartizarea pe trimestre, potrivit prevederilor art. 48 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Pe baza analizei prevăzute la alin. (1), la prima rectificare bugetară din anul 2021 se pot ajusta bugetele ordonatorilor principali de credite cu suma reprezentând diferenţa dintre programul semestrului I şi execuţia bugetară pe primele 6 luni.

Rezultatele analiziei execuției bugetare, analiză care nu are legătură cu protocolul, vor fi prezentate public. Ministerele care nu au cheltuit, în primele 6 luni, banii pe care i-au cerut, trebuie să vină cu argumente solide, să îmi ofere asigurări că execuția bugetară se va îmbunătăți în următoarele 6 luni. Deficitul bugetar de anul acesta este cel asumat la începutul anului sau chiar mai mic”, a postat Florin Cîțu pe pagina de Facebook.

Adauga un comentariu