International

Guvernul Suediei a căzut! Parlamentarii suedezi au votat moțiunea de cenzură

Publicat: 21 iun. 2021
Parlamentul suedez a reușit să demită guvernul, luni, 21 iunie

Parlamentul suedez a reușit să demită guvernul, luni, 21 iunie.

Potrivit BBC, Parlamentul Suediei a trecut o moțiune de cenzură împotriva premierului Stefan Lofven. 181 din cei 349 de parlamentari suedezi au votat pentru moțiune, în timp ce alți 51 s-au abținut. Este prima dată când un prim-ministru este demis prin moțiune de cenzură în țara nordică. Acum, liderul social-democrat are o săptămână să își depună mandatul sau să facă alegeri anticipate.

Decizia în privința șefului executivului suedez a venit după ce partidul de stânga din această țară și-a retras susținerea pentru coaliția de guvernare a social-democraților cu Partidul Verde, o alianță minoritară. Dacă premierul decide să renunțe la funcție, conducătorul parlamentului va începe negocierile cu toate partidele pentru a forma o majoritate pentru un nou guvern.

Cum s-a ajuns ca socialiștii să ceară moțiunea de cenzură

Partidul de stânga din Suedia, Vänsterpartiet, a cerut moțiunea de cenzură săptămâna trecută, după o dispută în privința încetării plafonării chiriei pentru apartamentele proaspăt construite. Chiar dacă partidul din care face parte Lofven nu susține o astfel de măsură, social-democrații au fost de acord să ia în calcul acest plan pentru a face pe plac opoziției. Moțiunea de cenzură a fost propusă de democrații suedezi și a fost susținută de alte două partide de opoziție de centru-dreapta. Orice nou guvern va conduce țara până în septembrie 2022, atunci când sunt programate alegeri generale.

Subiectul eliminării sau menținerii plafonului pentru chirii a fost intens dezbătut public în Suedia, fiindcă există în prezent ofertă limitată pentru locuință. Însă, până săptămâna trecută, puțini analiști politici și-ar fi închipuit că acest subiect va duce până la doborârea guvernului actual.

În mod ironic, Lofven a pierdut lupta după ce a acceptat o măsură care trebuia să îndulcească relațiile cu opoziția

Ironia constă în faptul că premierul Stefan Lofven este în favoarea controlului asupra chiriilor. Coaliția sa a acceptat doar renunțarea la plafonul de chirie pentru blocuri nou-construite, pentru a-i mulțumi pe cei din opoziție și pentru a-și ajuta într-un fel guvernul minoritar.

Însă, acest lucru a dus social-democrații într-o situație de impas, pierzând aliații socialiști după o colaborare îndelungate. Plecarea socialiștilor din coaliție de săptămâna trecută a fost o piatră de căpătâi în moțiunea de cenzură.

Adauga un comentariu