Actualitate

Guvernul va respecta decizia CCR cu privire la purtarea măștilor de protecție

Publicat: 15 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul va respecta decizia CCR cu privire la purtarea măștilor de protecție
Răspunsul lui Dan Cărbunaru vine după ce judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, astăzi, că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a transmis astăzi că „deciziile CCR nu se pot pune în discuție”, astfel că Guvernul va respecta ordinea constituțională.

„Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate” a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Răspunsul lui Dan Cărbunaru vine după ce judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, astăzi, că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Decizia Curții Constituționale a României

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Altfel spus, este vorba despre legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.

Decizia nu se referă însă la fondul problemei, ci la modalitatea defectuoasă de legiferare, astfel că guvernul ar putea adopta din nou aceeași măsură, de această dată cu respectarea normelor de tehnică legislativă.

Renate Weber, după decizia CCR despre măști: „Rămâne obligativitatea purtării în spații închise”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a apreciat marți, la Antena 3, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța care impunea obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, că rămâne în picioare textul de lege care prevede obligativitatea purtării măștii în spații închise.

„În primul rând cred că e bine să precizăm că decizia de azi a CCR nu analizează fondul Ordonanței de Urgență, ci doar faptul că a lipsit avizul Consiliului Legislativ. În al doilea rând, trebuie să înțelegem că din momentul în care CCR spune că ordonanța e neconstituțională în totalitate, ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtarea măștii în spații închise, spații comerciale, la locuri de muncă. Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măștii în aer liber, afară”, a declarat Renate Weber.

Adauga un comentariu