National

Hackerul vedetelor, cel care le fura bani din conturile victimelor după ce le înlocuia cartelele SIM, a fost reţinut de procurorii DIICOT

Publicat: 18 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Hackerul vedetelor cel care le fura bani din conturile victimelor după ce le înlocuia cartelele SIM a fost reţinut de procurorii DIICOT
un hacker român a fost retinut de DIICOT

În această dimineaţă, procurorii de la DIICOT au efectuat mai multe percheziţii. Printre cei care au fost sub vizorul procurorilor se afla şi un hacker celebru. Hackerul vedetelor aşa cum este supranumit a reuşit, cu ajutorul mai multori complici să acceseze conturile de e-mail a victimelor după cele prelua controlul asupra telefoanelor.

Acţiunea instrumentată de DIICOT este una mai complexă şi a vizat efectuarea a 12 percheziţii domiciliare pe raza a mai multor judeţe.

DIICOT a efectuat mai multe percheziţii la persoane bănuite de infracţiuni informatice

Conform comunicatului emis de autorităţi, procurorii DIICOT au efectuat 12 percheziţii domiciliare în judeţele Braşov, Ilfov dar şi a municipiului Bucureşti. Principalele infracţiuni vizate de aceştia erau de ordin informatic. Conform rechizitoriului, liderul grupării de hackeri s-a folosit de mai mulţi complici pentru a fura datele de identitate a victimelor făcând demersuri în vederea înlocuirii cartelelor SIM ale acestora. Odată înlocuite cartelele, proprietarii telefoanelor nu mai aveau control asupra echipamentelor electronice. Totul fiind la mâna celor le preluase.

După ce hackerii preluau controlul telefoanelor mobile, liderul grupării putea să le acceseze conturile de e-mail. Folosindu-se de logarea cu doi factori care presupune trimiterea unui SMS pe numărul de telefon, hackerul le schimba parola de acces şi le restricţiona victimelor accesul la cont.

De asemenea, a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.

Hackerul avea control asupra tuturor datelor victimelor

În acest fel, hackerul avea control total asupra tuturor datelor victimelor, de la adresa de e-mail până la certificate, fotocopii ale actelor de identitate, facturi, extrase de cont ale conturilor bancare deţinute etc.

Membrii grupării au schimbat apoi parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care, în numele victimelor, au solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.

În urma acţiunii hackerului, zeci de oameni au rămasă fără bani în conturi. Conform celor de la DIICOT, din câte se ştie până acum, 50 de oameni au rămas fără bani în conturi. Liderul grupării solicita în numele victimelor credite bancare şi sună la call-center-ul băncilor spunând că el este persoana care corespunde cărţii de identitate trimise. Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei. La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov și a luptătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Hackerii români printre cei mai buni din lume

În ultimii ani, românii au devenit printre cei mai buni hackeri din lume. Vorbim de reţele întregi de infracţiuni informatice care operează, majoritatea dintre ele, în vestul Europei. Sute de atacuri informatice sunt lansate din România.

Ultimul hacker care a fost în atenţia publică a fost extrădat în SUA. Pe data de 14 august 2020, Marcel Vela anunţa faptul că MAI a început demersurile de extrădare a unui cetăţean roman acuzat de mai multe infracţiuni informatice.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a transmis, vineri, 14 august 2020, faptul că statul român extrădează în Statele Unite ale Americii un hacker și un membru al unei rețele de traficanți de persoane. Ministrul de Interne a promis că forţele de ordine nu vor mai arăta milă față de infractori și susţine că oamenii legii care nu își fac treaba vor fi pedepsiți.

Adauga un comentariu