Prima pagină » Informații utile » Hamsterul pitic. Tot ce trebuie să știi despre acest animal de companie

Hamsterul pitic. Tot ce trebuie să știi despre acest animal de companie

27 aug. 2024, 10:07,
în Informații utile

Hamsterul pitic, cunoscut și sub numele campbell, este o rozătoare sociabilă care atrage atenția foarte des micuților care își doresc un animal de companie. Acesta poate conviețui fără probleme în același spațiu cu alți indivizi din aceeași specie.

Aceste rozătoare ating circa 10-12 cm lungime și cântăresc 40-50 g. Au codița scurtă iar lăbuțele sunt acoperite cu blană. Hamsterii pitici au o durată de viață, în captivitate, de 18-36 de luni.

Cum îngrijești un hamster pitic

În primul rând, trebuie să știți câteva detalii legate de habitatul în care aceștia se simt cel mai bine. Pentru creșterea lor, se recomandă un așternut uscat care nu conține uleiuri aromatice. Acesta trebuie să-și facă baie constant în nisip sau praf de proveniență vulcanică. Aceste materiale le puteți găsi în magazine, fiind comercializate special pentru acest scop. Această baie în nisip o realizează pentru a îndepărta sebumul și umezeala care se adună în blana lor. Totodată, acest lucru le menține blana curată și strălucitoare.

Sunt recomandate cuștile cu mai multe nivele, dotate cu scărițe cu ajutorul cărora rozătoarele să urce și să coboare. Deși hamsterii sunt animale nocturne, aceștia sunt plini de energie în momentele în care nu dorm. De asta e bine să alegeți și o cușcă cât mai mare, pentru ca aceste mici animăluțe să aibă loc să se joace și să alerge. Pentru a-l menține într-o formă fizică cât mai bune, țineți cont ca acea cușcă să aibă și o roată pentru exerciții.

Dacă luați, perechi, este recomandat să fie ambii pui întrucât cei în vârstă se pot lupta între ei. Dacă e vorba de un mascul și o femelă, aceștia se pot reproduce. Perioada de gestație a hamsterilor pitici este de 18-21 de zile. După naștere nu este indicat să mai umblați în cușcă, căci există riscul ca femela să-și mănânce puii.

În ce constă hrana

În primul rând, există hrana specială pentru hamsteri pe care o puteți cumpăra. De asemenea, fructele și legumele proaspete sunt deosebit de apreciate de către acestea. Însă nu trebuie administrate în exces pentru că pot duce la probleme digestive și deranjamente stomacale. În ceea ce privesc fructele, puteți să le dați mere, pere, piersici, pepene și banane. Evitați totuși fructele și legumele cu un conținut mare de zahăr căci aceste mici animale pot face diabet.

Hrana trebuie administrată în două porții zilnice, una dimineața și una seara. Indicat este să-i hrăniți atunci când aceștia sunt mai activi.

Apa proaspătă este foarte importantă. Aceasta trebuie servită în recipiente cu bilă, deoarece dacă se servește în boluri poate exista riscul ca hamsterii din cușcă să se certe pe bol și să-l verse.

Hamsterii pitici, din cauza dinților incisivi care cresc pe toată durata vieții, trebuie să aibă ceva ce să roadă mereu, pentru a-i toca. Pentru asta le putem pune în cușcă rămurele, fân uscat, biscuiți pentru câini sau blocuri minerale speciale pentru asta.

Ca animale de companie, hamsterii pitici sunt ușor de îngrijit. Chiar dacă sunt drăguți și micuți, trebuie să știm să-i apreciem de la distanță și să le lăsăm spațiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`